Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi sote-malli on hätäratkaisu

Mielipide
 
Olli-Pekka Ryynänen

Terveydenhuollon varsinainen ongelma on se, että järjestäjä-rahoittaja on liian heikko – liian heikko keräämään rahaa ja varsinkin kyvytön päättämään, mitä palveluja oikeasti pitäisi tarjota.

Nyt maahan ollaan tekemässä suunnilleen nykyisiin sairaanhoitopiireihin perustuvaa järjestelmää, jossa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalitoimi on yhdistetty. Mutta edelleen järjestäjätahoksi sairaanhoitopiiri on pieni. Järjestäjän koon alaraja on jossain 0,5–1 miljoonan asukkaan välillä. Suomen kaltaisia pieniä järjestäjäyksiköitä ei ole muualla. Uhkana on, että tulevat sotet aloittavat kilpavarustelun.

Mallissa palveluiden tarjonta perustuu päättäjien henkilökohtaisiin tavoitteisiin eikä väestön todellisiin tarpeisiin. Päällekkäisyyksiä ja sopimattomia palveluita ei voi poistaa. Kunnilla ei ole muuta tehtävää kuin maksaa.

Pitäisi tajuta, että suomalainen kuntajärjestelmä ei kerta kaikkiaan sovi terveydenhuollon järjestämiseen muuta kuin laajan yhteistyön kautta.

Kunnallisdemokratia on huono argumentti tässä yhteydessä. Terveydenhuollon kannalta paras olisi yksi valtiollinen järjestäjä-rahoittaja. Toiseksi paras olisi nyt hylätty isojen sote-alueiden malli. Sairaanhoitopiireihin perustuva malli on hätäratkaisu. Maakuntamalli on sama kuin nyt ehdotettu, paitsi jos se laajennetaan useaa sairaanhoitopiiriä koskevaksi eli samoihin viiteen sote-alueeseen.

Ehdotettu malli voisi toimia, jos sairaanhoitopiirejä vähennettäisiin puoleen nykyisestä. Ministeriö asettaa prioriteetit terveydenhuoltoon. Tuottajien pitää tehdä järjestämissuunnitelma ministeriön kanssa ja sopia samalla budjettikatosta. Jos näin ei tehdä, mitään todellista uudistusta ei ole tapahtunut.

Olli-Pekka Ryynänen
professori, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat