Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siitepölytiedotus on vaarassa romahtaa

Mielipide
 
Annika Saarto Kimmo Saarinen Mervi Puolanne

Valtakunnalliset siitepölytiedotukset alkoivat 40 vuotta sitten. Ne laatii edelleen Turun yliopiston aerobiologian yksikkö. Tiedotuksesta hyötyy puoli miljoonaa siitepölyallergista suomalaista ja heitä hoitava terveydenhuolto.

Ilmaston lämpeneminen lisää oiretaakkaa, koska allergiakasvit leviävät laajemmalle, kukinta-ajat ovat pidentyneet jopa pari viikkoa ja siitepölyn määrä on suurentunut. Sään ääri-ilmiöt ja ilmansaasteet pahentavat siitepölyjen vaikutuksia.

Suomesta kerätty siitepölytieto on eurooppalaisen datapankin avulla eri alojen asiantuntijoiden käytettävissä. Tietovarantoa käytetään esimerkiksi oireilun kynnysarvojen ja ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioinnissa.

Euroopassa on tällä hetkellä noin 400 keräyspistettä, joista Suomessa on kahdeksan. Vertailun vuoksi pysyväisluonteisia ilmanlaadun tarkkailuasemia on Suomessa noin sata.

Ilmanlaadun virallinen seuranta- ja ilmoitusvelvollisuus ei koske siitepölyjä, vaikka ne aiheuttavat paljon pahemmat oireet kuin ilmansaasteet. Siten valtio ei tue siitepölytiedottamista, vaikka saa siitä suurimman hyödyn. Kustannukset maksaa lähes yksinomaan Turun yliopiston aerobiologian yksikkö.

Näytteiden keräys ja analysointi ovat aikaa vievää käsityötä. Yksikön saamat tulot siitepölytiedotteiden myynnistä kattavat vain murto-osan kustannuksista.

Nykyaikaisen it-teknologian ja mallinnuksen avulla olisi mahdollista kehittää nykyistä vielä täsmällisempi, ajantasaisempi ja informatiivisempi siitepölytiedotus. Sen sijaan ollaan tilanteessa, jossa ei voida taata edes minimitason tiedotusta.

Tampereen siitepölykeräyspiste on suljettu rahapulan takia, ja sulkemiset jatkuvat, jos tilanne ei muutu.

Kansallisen siitepölyseurannan ja -tiedotuksen jatkuminen edellyttää kestävää rahoitusta. Suomessa on allergian huippuosaamista, joka on taannut astma- ja allergiapotilaille paitsi hyvän hoidon myös mahdollisuuden ennakoida ja ehkäistä oireita.

Käynnissä oleva Kansallinen allergiaohjelma 2008–2018 on maailmalla esimerkki, jota muut maat (esimerkiksi Norja, Saksa, Puola) seuraavat.

Allergisten ihmisten kannalta siitepölytiedotuksen romahtaminen olisi iso takaisku ja vakava tappio suomalaiselle asiantuntemukselle.

Annika Saarto
yliopistotutkija, Turun yliopiston aerobiologian yksikkö
Kimmo Saarinen
johtaja, Etelä-Karjalan
allergia- ja ympäristöinstituutti
Mervi Puolanne
järjestöjohtaja
Hengitysliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat