Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajan lyhentämistä ei haluta

Mielipide
 
Pekka Peltola

Anna-Liisa Rekola ihmetteli (HS 27. 2.), miksi normaalityöaikaa ei voitaisi lyhentää kuuteen tuntiin alentaen samalla palkkoja 20 prosenttia. Vastaus on yksinkertainen: työmarkkinajärjestöt eivät sitä halua.

Noin viisitoista vuotta sitten työministeriö toteutti laajan kolmivuotisen lyhennetyn työajan kokeilun. Kymmenillä työpaikoilla kokeiltiin erityisesti kuuden tunnin vuorotyötä ja nelipäiväistä työviikkoa. Maksettava palkka jäi työpaikkatasolla sovittavaksi siten, että odotettavissa oleva työn tuottavuuden nousu huomioitaisiin palkassa.

Kun näin tehtiin, kävi ilmi, että tehdastyössä tuottavuus nousi niin paljon, että palkanalennus ei ollut tarpeen. Palvelutyössä palkan alenema oli keskimäärin puolet työajan lyhennyksestä, noin 10 prosenttia.

Työnantajien järjestöt vastustivat koko kokeilua ja tuottavuuden kasvun huomioon ottamista palkoissa. Yrityksissä kokeiluun oltiin tyytyväisiä.

Myöhemminkin on nähty, että työnantajien järjestöt haluavat aina vain pidentää työaikaa, vaikka se jäykistää työorganisaatiota, alentaa tuottavuutta ja lisää työttömyyttä. Työntekijät puolestaan eivät halua luopua ansioistaan mistään syystä mutta näkevät järjestelyn hyvätkin puolet, joita Rekola ansiokkaasti luetteli.

Saksan ja Ranskan taannoiset työajan lyhentämiset osoittavat, että työntekijät saattavat ajaa lyhennyksiä läpi. Se on raskas vääntö, johon suomalaiset ammattiliitot eivät ole viime vuosikymmeninä ryhtyneet.

Pekka Peltola
työmarkkinaneuvos, eläkkeellä
6+6-kokeilun johtaja 1997–1999
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat