Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhän ei kannata ostaa halpaa

Mielipide
 
Jouko Tikkanen

Elina Grundströmin kolumni (HS 24. 2.) halvalla ostamisen kulttuurin leviämisestä on kirvoittanut monia vastalauseita. Monet itseään köyhänä pitävät ovat pahoittaneet mielensä ja kertoneet, kuinka heidän on pakko ostaa halpaa.

Vanha sanonta "köyhän ei kannata ostaa halpaa" pitää kutinsa. Siitä minulla on omakohtainen elämänkokemus.

Opiskeluaikoina tuli ostettua niin vaatteita, kodinkoneita kuin huonekalujakin hinnan perusteella. Ostamani tuotteet hajosivat kuitenkin nopeasti ja aina jouduin ostamaan uutta tilalle. Se tuli monin verroin kalliimmaksi kuin laadukkaan tuotteen osto.

Tarvitseeko Suomen kansa "halpuutettua" ruokaa? Kun kaupan sisäänostajat kiristävät hintasodassa tavarantoimittajiltaan halvempia hintoja, elintarvikkeiden laatu vääjäämättä heikkenee.

Viron kielessä halpa (halb) tarkoittaa huonoa. Yhdysvaltalaisen National Bureau of Economic Researchin tutkimuksen mukaan ruoan hinnan halpuus selittää jopa 59 prosenttia amerikkalaisten vakavista ylipainotapauksista. Ihmiset ovat sitä lihavampia mitä halvempia kalorit ovat.

Tutkimuksen mukaan halpa ruoka laukaisee kuluttajissa itsehillintäongelmia.

Hyvä ruoka on itse asiassa halpaa ja terveellistä. Perunoita ja juureksia saa kaupasta kuin kaupasta alle euron kilohintaan. Ruoan tekeminen perusaineista vaatii kuitenkin hieman vaivaa verrattuna einesten ostamiseen. Onkin pöyristyttävää väittää, ettei köyhällä ole varaa syödä terveellisesti.

Jouko Tikkanen
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat