Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannanhoidollinen sudenpyynti on arpapeliä

Mielipide
 
Markku Laatu

Pertti Rannikko totesi Vieraskynässään (HS 25. 2.), että on syytä testata, saadaanko laitonta metsästystä vähennettyä ja susikantaa elvytettyä sallimalla susien kannanhoidollinen metsästys. Testaus on jo alkanut. Saalistietojen päivittymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen sivuilla.

Kannanhoidolliseen pyyntiin ei liity velvoitetta kohdentaa metsästystä vahinkoa aiheuttaviin yksilöihin. Riistakeskus suosittaa, että pyynti kohdistuisi haittaa aiheuttaviin nuoriin susiin, mutta niiden tunnistaminen on usein vaikeaa.

Vaikka pyynti kohdistuisikin ihmisasutusten lähellä liikkuvaan laumaan, epäselväksi jää, onko ammuttu susi aiheuttanut haittaa, millaista haitta on ollut ja miten se on todennettu. Metsästäjien on myös vaikea erottaa laumaa koossapitäviä ja ravinnonhankinnan kannalta tärkeitä alfayksilöitä lauman muista jäsenistä. Siksi kannanhoidollisen sudenpyynnin vaikutukset myös tuleviin vahinkoihin ja salametsästykseen jäävät arvoitukseksi – varsinkin, kun asian tutkimiseen on hankala rakentaa luotettavaa verrokkiasetelmaa.

Kannanhoidollinen sudenmetsästys tarkoittaa käytännössä yleistä susikannan karsimista. Hoitosuunnitelman mukaan pyytäjä saa kaadosta palkkioksi suden turkin ja pääkallon. Palkkion arvoa himmentää se, ettei sattumanvaraisen kaadon tosiasiallisista vaikutuksista voida sanoa mitään varmaa. Palkkio taas himmentää viranomaisen arvoa, kun se palkitsee erittäin uhanalaisen eläimen tappaneita sen trofeella.

Uskomuskannanhoidon sijaan susikannan elvyttämiseen olisi mahdollista käyttää tehokkaampiakin keinoja. Rikoslaissa määritellään rikokseksi kiihotus kansanryhmää vastaan, mutta uhanalaisten eläinlajien kohdalla vastaavanlainen kiihotus näyttää olevan edelleen sallittua. Ase & Erä -lehden uusimman numeron (1/2015) kansi julistaa: "Susilaumat kaadettava!" Lehden pääkirjoituksessa todetaan, että "Susi ei kuulu suomalaiseen luontoon".

Kannanhoitotyössä kannattaisi keskittyä karsimaan ennemmin tällaisia ilmiöitä.

Markku Laatu
Loviisa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat