Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki jyrää kulttuurimaisemat

Mielipide
 
Liisa Haapala

Helsinkikö kulttuurikaupunki? Ei siltä näytä, kun tutustuu lähemmin Helsingin uuteen yleiskaavaluonnokseen.

Kaupunkisuunnittelusta vastuussa olevan apulaiskaupunginjohtajan tavoitteena on rakentaa tiivistä ja korkeata. Ja näin edetään. Viher- ja virkistysalueita supistetaan, asuinalueita tiivistetään, uusia rakennetaan sinne missä rakentamatonta maata suinkin on. Kiire on, Helsingin rajojen sisäpuolelle pitää ahtaa 250 000 asukasta lisää. Miksi?

Kulttuuriperintömaisemat jyrätään – esimerkkinä Tuomarinkylän kartanon alue, joka 1400–1700-luvuilta meidän päiviimme asti on säilynyt upeana perintömaisemana ja -virkistysalueena. Kartanon melko pienelle lähipellolle rakennetaan 6 000 asukkaan tiivis kaupunginosa, joka rasittaa kartanon aluetta. Kartanon peltojen läpi kulkee pikaraitiotie, joka jatkaa Vantaanjoen yli itään.

Se siitä kulttuuriperinnöstä, kulttuurimaisemasta ja Helsinkipuiston Helmestä, joksi kartanoa ja sen aluetta on kutsuttu.

Hyvältä ei näytä myöskään Katajanokan rantaan suunniteltu talomuuri. Kyse on maisemasta, joka avautuu mereltä Helsinkiin. Katajanokka näyttää jo nyt täyteen ahdetulta. Uudet taloblokit vain lisäävät rakennusten muuria. Rantaan voisi rakentaa kunnon vihreän alueen ja panostaa siihen. Tätähän on toivottu. Samalla voitaisiin rauhoittaa Presidentinlinnan edessä oleva ranta.

Kaavan tekijät sanovat kyseessä olevan vain luonnoksen, ja vasta asemakaavassa muutokset tarkennetaan. Jyrä kuitenkin lähtee jo liikkeelle. Toivotaan, että asukkaiden toiveet otetaan huomioon eikä raha ratkaise kuten niin usein.

Liisa Haapala
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat