Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri HS:n mielipidepalstalla: Sairaskin voi olla työkykyinen – nuhaisen ei kannata jäädä kotiin

Mielipide
 
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Kotimaansivuilla (HS.fi 25. 2.) kerrottiin Työterveyslaitoksen tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten usein työntekijät olivat olleet sairaina töissä ja mitä seuraamuksia sairaana työskentelyllä on ollut.

Valitettavasti Työterveyslaitoksen tutkijat – joko tietämättömyyttään tai aatteellisesti suuntautuneesta halustaan – jatkavat julkisesti ylläpidettyä väärinkäsitystä. Sairaus ja työkyvyttömyys ovat kaksi eri asiaa. Esimerkiksi itse en ole koskaan ollut ilman sairauksia töissä, ja nyt ikääntymisen seurauksena pystyn luettelemaan itseltäni yli kymmenen sairautta minä hetkenä tahansa. Olen silti täysin työkykyinen.

HS:n jutusta sai lisäksi sen käsityksen, että tutkimusprofessori Jari Hakanen ja sitä kautta hänen edustamansa laitos olisivat sitä mieltä, että sairauden kanssa työskentely olisi aina jotenkin haitallista. Totuus on kuitenkin toinen: on yhä enemmän tutkimusnäyttöä, että sairauksien kanssa ei kannata jäädä makaamaan ja odottamaan sataprosenttista työkuntoa. Toipuminen monista sairauksista on nopeampaa oikea-aikaisen ja oikein mitoitetun työn tekemisen avulla.

Sosiaalipsykologina (ei siis terveydenhuollon ammattilaisena) Hakanen toistaa urbaanilegendaa flunssien tarttuvuudesta. Flunssan tartuttavuus alkaa yleensä ennen oireita ja loppuu hyvissä ajoin jo toipilasvaiheessa. Eristämällä jokainen kurkkukipu ja tippuva nenä kotiin ei kohenneta minkään työpaikan tai kansan terveyttä. Tilanteet, joissa työntekijät ovat työkyvyttömiä esimerkiksi korkean kuumeen takia, ovat tietenkin eri asia.

Olen joskus puhunut meillä vallitsevasta "työ on pahasta" -ajattelusta. Tutkimukset osoittavat kuitenkin toista. Todella huonosti jaksavat ne, jotka eivät ole töissä. Pitkäaikaistyöttömien miesten kuolleisuus on kolminkertainen työssä oleviin nähden. Ihmiset kuolevat työn puutteen takia – eivät siksi, että nokka tippuu nuhasta.

Markku Seuri
työlääketieteen dosentti, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat