Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Suomen Pankki nykyisin tekee?

Mielipide
 
Ralph Jaari

Ensimmäinen työpaikkani oli aikoinaan Suomen Pankissa, jossa toimin valuuttapoliittisen osaston tutkijana. Tuon osaston tehtäviin kuului muun muassa Suomen markan arvon kalkylointi ja voimassapito niin sanotun valuuttaindeksin avulla. Tällöin eri ulkomaisilla valuutoilla oli oma painoarvonsa indeksissä. Tarpeen vaatiessa tutkittiin myös markan devalvoinnin mahdollisuuksia ja sen vaikutuksia Suomen talouteen.

Nykyisin Suomen Pankki on täysin alistettu Euroopan keskuspankkiin, joka tekee kaikki poliittiset päätökset. Pääjohtaja Erkki Liikanen osallistuu Keskuspankin kokouksiin, mutta itsenäistä päätäntävaltaa hänellä ei ole. Kun kaikki asiat pelaavat yhteisessä eurossa, on vaikea nähdä, mitä asioita Suomen Pankille enää jää.

Ehdotan, että Suomen Pankki liitetään valtiovarainministeriöön ja sen toiminta erillisenä yksikkönä lakkautetaan. Tällöin säästyy paljon varoja. Ne voidaan käyttää esimerkiksi maamme työttömien uusien työpaikkojen suunnitteluun ja starttipääomaksi uusien innovatiivisten yritysten perustamiseksi.

Ralph Jaari
valtiotieteiden maisteri, MBA
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat