Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluaako Helsinki passivoida vammaiset?

Mielipide
 
Lauri Heikkinen

Olen 25-vuotias helsinkiläinen liikuntavammainen. Tarvitsen apua muun muassa pukeutumisessa, ruuanlaitossa ja kaupassa käynnissä. En pääse omin avuin ulkoilmaan.

Opiskelen espanjalaista filologiaa ja englantilaista kirjallisuutta Lontoon King's College -yliopistossa. Tutkintovaatimuksiini kuuluu espanjankielisessä maassa vietetty lukuvuosi. Olen paraikaa suorittamassa tätä vaihtojaksoa Barcelonassa.

Näyttää kuitenkin siltä, ettei minulla vammaisena ole oikeutta suorittaa yhtä laajaa tutkintoa kuin kurssitovereillani. Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on nimittäin evännyt minulta oikeuden välttämättömään henkilökohtaiseen apuun jakson ajaksi sillä perusteella, että olisin teoriassa voinut saada vaihdosta erityisvapautuksen vammani vakavuuden vuoksi.

Itse en näe perusteita vapautukselle. Opintoni ovat täällä jo täydessä käynnissä enkä voi enää tänä lukuvuonna edistää opintojani millään muulla tavalla. Avustaja ulkomailla ei tässä tapauksessa maksa sen enempää kuin Suomessakaan.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston mielestä minun olisi parempi tulla Suomeen, jossa minulla ei ole asuntoa eikä työtä. Kaikki tämä jäisi sosiaalitoimen huoleksi samoin kuin avustajan palkanmaksu.

Passiivisuuteen kannustaminen on syvässä ristiriidassa ajan hengen kanssa ja leventää osaltaan vammaisten ja muun yhteiskunnan välistä kuilua. Vaikuttaa siltä, että jos yrittää aktiivisesti rimpuilla irti elätin roolista ja sen muassaan tuomasta häpeästä ja syyllisyydentunteesta, yritys ammutaan surutta alas.

Suomen ja Euroopan tolpilleen saamiseksi tarvitaan joka ainoa kynnelle kykenevä. On häpeällistä, että juuri niitä, joita eniten pitäisi aktivoida työhön, poljetaan tällä tavoin maahan. Itse en ole vammaani valinnut, mutta siitä huolimatta elän tavoitteellista elämää. Suomella näkyy olevan varaa sellaisen kieltämiseen.

Yliopistoni mielestä kyse on opiskelijan oikeuksien turvaamisesta, ja se tukee minua kaikin käytössään olevin keinoin.

Suomesta ei anna kovin hyvää kuvaa se, että joudun taistelemaan tutkintoon pakollisena kuuluvan osion suorittamisesta vain siksi, etten halua käyttää vammaani verukkeena lorvimiselle. Sosiaalitoimi haluaa kuitenkin pakottaa minut tällaiseen keplotteluun.

Olen vieraalla maalla, täysin muiden armeliaisuuden varassa. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto voi vielä osoittaa tervettä järkeä ja kunnioittaa vammaisten oikeuksia kumomalla tekemänsä päätöksen.

Lauri Heikkinen
opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat