Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikäihmisten hoito vaatii tarpeiden huomioimista

Mielipide
 
Seija Muurinen

Hallituksen esityksessä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamisesta esitetään ympärivuorokautisen hoidon henkilöstön vähimmäismitoitukseksi 0,5–0,7 hoidettavaa henkilöä kohden.

Kyseinen suhdeluku on hyvä lähtötaso, mutta se ei ole riittävä määritys ikääntyneitä hoitavalle henkilöstölle. Ikäihmisten hyvä hoito edellyttää asiakkaiden tarpeiden mukaan suunniteltua riittävää ja osaavaa henkilöstöä.

Vain asiakasmäärään sidotusta henkilöstön vähimmäismäärästä tulee talousvaikeuksien kanssa kamppailevissa kunnissa helposti enimmäismäärä, ja asiakkaiden hoidon tarve tai vaativuus jää huomiotta. Lisäksi kunnissa voidaan joutua tasaamaan henkilöstöresurssia raskashoitoisten yksiköistä kevythoitoisemmille asiakkaille lain vaateen täyttämiseksi. Tämä ei ole asiakkaiden hoidon eikä henkilöstön kannalta tarkoituksenmukaista.

Monissa kunnissa on jo käytössä kansainvälinen ja monipuolinen toimintakyvyn mittari, jonka avulla voidaan määrittää myös resurssien tarve asiakaskohtaisesti. Siten henkilöstömäärää voidaan säädellä joustavasti asiakkaiden tarpeiden mukaan ja jakaa resurssit oikeudenmukaisesti. Tämä kansainvälinen tai muu asiakkaiden toimintakyvyn mittari olisi hyödyllistä ottaa käyttöön tarvittavan henkilöstön määrän ja osaamistason perustaksi koko maassa.

Toivottavasti hoitoa tarvitsevien ikäihmisten etu asetetaan päätöksissä etusijalle.

Seija Muurinen
terveystieteiden tohtori
dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat