Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kalastuslaki sosialisoi kalavedet

Mielipide
 
Antti Saramies

Suomessa sisävedet ovat pääasiassa yksityisessä omistuksessa. Uuteen kalastuslakiin näyttää tulevan kohta, jonka nojalla alueellinen kalatalousviranomainen eli ely-keskus voisi myöntää ammattikalastajalle ammattikalastusluvan ilman vesialueen omistajan suostumusta.

Lakiesitys asettaa luvan myöntämiselle neljä ehtoa: kalavarojen tila mahdollistaa niiden hyödyntämisen, vesialue on määritelty kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvaksi käyttö- ja hoitosuunnitelmassa, vesialueen omistajan kanssa on pitänyt yrittää sopia luvan myöntämisestä, ja luvan myöntäminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa ranta-asutukselle ja vesialueen muulle käytölle.

Kalakannalle aiheutuva haitta ei siis ole peruste jättää lupa myöntämättä. Riittää, kun kalakannan tila "mahdollistaa" ammattimaisen kalastuksen, siis että järvessä ui myyntiin sopivia kaloja!

Maa- ja metsätalousministeriö otti vuonna 2010 selvityksessään kannan, että kaikki Itä-Suomen yli tuhannen hehtaarin järvet sopivat ammattikalastukseen lukuun ottamatta muutamaa pahiten likaantunutta järveä. Kalatalousalueen laatiman käyttö- ja hoitosuunnitelman taas hyväksyy tai hylkää sama ely-keskus, joka päättää ammattikalastuslupien myöntämisestä.

Muikun ammattikalastus nuotalla, rysällä ja paikoin jopa troolilla on kestävää ja hyödyllistä, mutta sen tulee tapahtua vesialueen omistajan luvalla, ja luvasta tulee maksaa markkinahinta. Valtion lupa mahdollistaisi myös petokalojen tehokkaan kalastamisen verkoilla, mikä pilaa kalakannan ja täyttää järven rikkakalalla.

Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että ammattikalastusluvan myöntämiselle olisi tiukat ehdot, ja korostettu, että se olisi poikkeuksellinen, viimesijainen keino ammattikalastajille päästä harjoittamaan ammattiaan.

Tosiasiassa laki antaa ely-keskuksille – ministeriön rautaisessa ohjauksessa – vapaat kädet myöntää ammattikalastuslupia mille tahansa järvelle, mille tahansa pyydyksille ja millä tahansa lupaehdoilla. Tällainen yksityisen omaisuuden anastaminen toisen elinkeinolle on sosialimia.

Antti Saramies
Joutseno

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat