Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimus vammaisten oikeuksista tulee ratifioida

Mielipide
 
Mari Rantanen

Suomi teki lauantaina historiaa äänestämällä euroviisuedustajaksi kehitysvammaisista koostuvan Pertti Kurikan Nimipäivät. Punkbändi on mittaamattoman arvokas pr-arvoltaan, ja jo nyt asia on huomioitu laajasti kansainvälisessä mediassa.

On aivan selvää, että Suomi vie kehitysvammaisten asiaa ja ennakkoluulotonta viestiä myös niihin maihin, joissa vammaisuus on edelleen tabu ja häpeä.

Noloa on kuitenkin se, ettei Suomi ole vieläkään ratifioinut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa sopimusta. Käsitykseni mukaan tämä asia on pöydällä johtuen itsemääräämisoikeuslain puuttumisesta. Itsemääräämisoikeuslain esitys oli surkea, eikä sitä pidä nykyisen esityksen mukaan hyväksyäkään.

Mutta onko todella niin, että YK:n sopimusta ei voida hyväksyä ja saattaa tämän jälkeen muut lait viipymättä voimaan? Käsitykseni mukaan siihen ei ole juridista estettä.

Suomea ennen sopimuksen ovat ratifioineet muun muassa Afganistan, Azerbaidžan, Belgia, Burundi, Costa Rica, Egypti, Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Viro.

Voisin kuvitella, ettei näissäkään maissa jokainen pykälä ole ollut valmis ennen sopimuksen ratifiointia.

Mari Rantanen
ensihoitaja-sairaanhoitaja
omaishoitaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat