Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa kalastuslakiesityksessä on valuvikoja

Mielipide
 
Kaj Saari

Saariston asukkaille meri on antanut mahdollisuuden joko elannon tai lisäansioiden hankkimiseen. Kalastusoikeuden hallinta on saaristolaiselle yhtä tärkeä kuin metsänhakkuumahdollisuus mantereella asuvalle.

Voimaan tullessaan uusi kalastuslakiesitys heikentäisi merkittävästi vesialueiden omistajien ja muiden kalastusoikeuksien haltijoiden asemaa. Uusi kalastonhoitomaksu antaa oikeuden viehekalastukseen yhdellä vavalla. Valtio siis kansallistaa viehekalastuksen, sillä myös vesialueiden omistajien on maksettava tästä lähtien viehekalastuksesta.

Osakaskunnat ovat voineet tähän asti myydä kalastuslupia myös heittokalastukseen vieheellä. Tämä lupa on ollut vaihtoehto läänikohtaiselle vieheluvalle. Yhteisten vesialueiden osakaskunnat ovat ennakkoveronkannon alaisia verovelvollisia, joilla on Y-tunnus, joten niitä voi verrata muihin yrityksiin.

Vähemmälle huomiolle lakiesityksessä on jäänyt sääntö, että kalastusta harjoitettaessa ei saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa ja häiriötä ympäristölle. Mikä on tarpeeton haitta? Kalastajalla voi olla tarvetta tulla pihapiiriin esimerkiksi onkimaan siikaa ja olla siellä tuntikausia. Lakiin pitäisi saada metrimääräiset etäisyydet kalastukseen, jotta loma-asunnon omistajien sekä lukuisten vakituisten asukkaitten kotirauha olisi turvattu.

Kuinka moni kalastaja lopulta tarvitsee viehelupaa koko Suomen alueelle? Pienen aktiivisen vapaa-ajankalastajien joukon takia tavallisten kesäasukkaiden sekä niiden, jotka kalastavat omistamillaan vesialueilla vaikkapa verkoilla tai katiskoilla, kalastonhoitomaksu kallistuu huomattavasti nykyisestä.

Saaristomerellä ammattikalastajilla ei ole pulaa vesialueista. Pikemminkin vesialueiden omistajilla on pula ammattikalastajista. Kalastonhoitomaksu ja viehekalastusmaksu on vastedeskin pidettävä erillisinä.

Kaj Saari
maanviljelijä, Rymättylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat