Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssiala kannattaa omistusten julkisuutta

Mielipide
 
Tuomo Yli-Huttula

Helsingin Pörssin markkina-arvosta noin puolet kuuluu hallintarekisteröidyille osakkeenomistajille (HS Talous 24. 2.). HS:n jutussa todettiin aivan oikein, että esimerkiksi Finanssialan Keskusliitto (FK) ajaa hallintarekisterin laajentamista myös suomalaisille osakkeenomistajille. Jutussa väitettiin kuitenkin, että samalla se piilottaisi suomalaisten osakeomistukset ja että osa hankkeen ajajista pitää tätä tavoitteena.

Olisi ollut reilua tuoda esille se, että FK:n syksyllä 2014 esittämä malli ei piilottaisi osakkeita hallintarekisteritileille. FK:n mukaan lakiin pitää kirjata, että hallintarekisteritilejä saisivat tarjota suomalaisille sijoittajille vain sellaiset pankit, jotka rakentavat raportointiyhteyden uuteen julkisuusrekisteriin. Valtiovarainministeriön työryhmä on ehdottanut omistustietojen keräämistä Patentti- ja rekisterihallituksessa ylläpidettävään julkiseen rekisteriin.

FK kannattaa, että julkisesta rekisteristä voi selvittää osakeomistusten päivittäisen tilanteen. Finanssiala on sitoutunut kehittämään rekisteristä sellaisen, josta jokainen kansalainen voisi saada nykyistä helpommin ajantasaiset tiedot omistuksista.

Suomen arvopapereiden säilytys- ja selvitysmarkkinat pitää avata aidolle kilpailulle. Tämä voidaan tehdä tavalla, joka parantaa omistusten yleisöjulkisuutta. Suomen osakesäilytysmarkkinat eivät voi jäädä kansallisesti suljetuksi järjestelmäksi. Nykyisin vain monikansallinen Euroclear-konserni tarjoaa Suomessa monopolin turvin osakesäilytys- ja liikkeellelaskupalveluja. Tämä kilpailun täysimittainen avaaminen vaatii hallintarekisterikiellon poistamista.

Tuomo Yli-Huttula
viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, FK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat