Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden kulttuurin perheet huomioitava paremmin

Mielipide
 
Tanja Del Angel Tarja Monto

Nimimerkki Ulkosuomalainen äiti kirjoitti mielipidesivuilla (HS 16. 2.), kuinka suomalais-ulkomaalaiset perheet muuttavat pois Suomesta, koska ulkomaalainen puoliso ei löydä täältä töitä.

Väestöliiton kahden kulttuurin perheitä koskevan tutkimuksen mukaan puolison työllistymisvaikeudet ovat yksi kyseisiä perheitä Suomesta poistyöntävä tekijä. Muita syitä ovat muun muassa vaikea kieli, halu turvata lapsen kaksikielisyys ja -kulttuurisuus, omien sosiaalisten verkostojen puute sekä ympäristön kielteiset asenteet.

Myös työministeri Lauri Ihalainen (sd) kirjoitti mielipidesivuilla (HS 31. 1.) työn keskeisestä merkityksestä maahan muuttaneen kotoutumisessa. Ihalainen viittasi kirjoituksessaan työ- ja elinkeinoministeriön raporttiin Maahanmuuton ja kotouttamisen suunta 2011–2014.

Raportissa todetaan, että suosituin syy Suomeen muutolle on aina ollut avioliitto. Suomessa ja ulkomailla syntyneiden puolisoiden muodostamien kahden kulttuurin perheiden määrä onkin kolminkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Valtaosa suomalaisten ulkomailla syntyneistä puolisoista muuttaa EU-maista ja muista Euroopan maista. Suuri osa heistä on korkeasti koulutettuja. Nykyisin Suomeen muutetaan pääasiassa työnteon, opiskelun ja perhesiteiden takia. Noin kahdeksan prosenttia maahanmuuttajista on kansainvälisen suojelun piirissä.

Maahanmuutto- ja kotoutumiskeskustelu keskittyy nykyään maahanmuuttajien vähemmistöön. Humanitaarisista syistä maahan muuttaneilla on toki omat erityishaasteensa liittyen kotoutumiseen.

On kuitenkin virhe sivuuttaa maahanmuuttokeskustelussa suomalaisten puolisoina muuttaneet ja olettaa, että heidän kotoutumisensa olisi ongelmatonta. Suomalaisella puolisolla on tärkeä rooli kotoutumisessa, mutta hän ei voi vaikuttaa merkittävimpiin tekijöihin, kuten puolison työllistymiseen. On jo aika huomioida kahden kulttuurin perheet omana ryhmänään myös maahanmuuttopolitiikassa ja kotoutumispalveluiden kehittämisessä.

Suomessa asuu noin 70 000 kahden kulttuurin perhettä. Ulkomailta muuttaneen puolison kotoutumisen onnistumisella on kauaskantoisia seurauksia niin yhteiskunnalle kuin suomalaiselle puolisollekin sekä perheen lapsille ja läheisille. Jos ulkomaalaisen puolison kotoutuminen Suomeen epäonnistuu, vaihtoehtona on muuttaa pois.

Ulkomaalaisen puolison mukana muuttaa usein koko perhe, myös Suomessa koulutettu suomalainen puoliso ja perheen lapset. Onnistuneella maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikalla edistetään Suomen kilpailukykyä ja mahdollisuuksia menestyä muuttuvassa maailmassa. Voidaan kysyä, miten tässä on onnistuttu, jos koulutettu, osaava, kansainvälinen ja kielitaitoinen väestö muuttaa täältä pois.

Tanja Del Angel
projektikoordinaattori, Kahden kulttuurin perheiden Duo-projekti
Tarja Monto
toiminnanjohtaja, Monikulttuuriyhdistys Familia Club ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat