Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn jakaminen on aitoa solidaarisuutta

Mielipide
 
Eeva-Liisa Sainio

Työllisyyspolitiikka on varsin erikoista. Toisilla ei ole työtä lainkaan, toiset taas työskentelevät voimiensa äärirajoilla. Kuten filosofi Hegel jo 1800-luvulla totesi, maassa ei ole kansalaisia vaan poliittisia objekteja.

Jokainen työssä käyvä maksaa osan palkastaan veroina työttömille. Moni ottaisi tämän veron mielellään vapaana. Työttömät taas kärsivät siitä, etteivät he ole aidossa mielessä kansalaisia, koska jokaisen työkykyisen velvollisuus on kansalaisena tehdä ansiotyötä.

Mikä instanssi laskisi, kuinka paljon kukin työssä käyvä maksaa työttömyysavustusta? Tämän veron moni haluaisi itse käyttää lyhennettynä työaikana. Toisaalta työtön saisi työtä.

Ei ole Jumalan sana eikä protestanttinen työmoraali, joka sanelee, että kaikkien on tehtävä kahdeksan tunnin työpäivää. Olkaamme solidaarisia kreikkalaisille, mutta totuuden nimissä ensisijaisesti suomalaisille.

Työn jakaminen on aidointa solidaarisuutta kaikille osapuolille. Jos työnantajajärjestöt, kuten Pekka Peltola totesi (HS Mielipide 28. 2.), vastustavat työn jakamista ja ammattiliitot ovat voimattomia, tarvitaan viisaita poliitikkoja. Mikä poliittinen puolue ottaisi asian vaaliohjelmaansa? Tuntuu käsittämättömältä, ettei tätä ole vielä toteutettu. Mistä kenkä oikeastaan puristaa?

Eeva-Liisa Sainio
filosofian tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat