Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sama veroprosentti olisi oikeudenmukainen

Mielipide
 
Rauno Päivinen

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen kolumni (HS 3. 3.) toi hyvin esille Suomen todellisen veroasteen ja toisaalta veroilla tuotettujen palvelujen tehottomuuden.

Samaan asiaan liittyen haluan ottaa esille Suomessa pilkatun tasaveron verrattuna progressiiviseen tuloveroon. Tasaveroksi kutsutaan arkikielessä sitä, kun kaikki maksavat saman veroprosentin mukaan veroja esimerkiksi 30 prosenttia. Tällöin 100 000 euroa ansaitseva maksaa 30 000 euroa ja vastaavasti esimerkiksi 20 000 euroa ansaitseva 6 000 euroa.

Minusta kyse ei ole tasaverosta, jos yksi maksaa veroja viisi kertaa enemmän kuin toinen. Silti pidän tasaprosenttia oikeudenmukaisena, koska suhteellisesti enemmän ansaitsevat maksavat samassa suhteessa enemmän yhteiskunnan palveluista.

Jotta tasaprosentti voitaisiin ottaa käyttöön ja samalla turvata pienituloisten asema, tulisi Suomessa ottaa samanaikaisesti käyttöön minimitulo tai kansalaispalkka, joka tulisi määritellä asuinpaikan ja huollettavien mukaan. Vain ylimenevästä summasta perittäisiin tuloveroa.

Samalla koko kallis toimeentulotukijärjestelmä voitaisiin yksinkertaistaa ja työnteko tulisi kannustavaksi.

Rauno Päivinen
ekonomi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat