Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki huolehtii rahan ostovoimasta

Mielipide
 
Jenni Hellström

Ralph Jaari kysyi (HS Mielipide 2. 3.), mitä Suomen Pankki nykyisin tekee. Hän ehdotti Suomen Pankin liittämistä valtiovarainministeriöön.

Jaari muisteli taannoisia tehtäviään valuutan ulkoisen arvon laskennassa. Noista ajoista Suomen Pankin tehtävät ovat muuttuneet yllättävän vähän. Rahan arvosta pidetään nyt huolta osana isompaa kokonaisuutta eikä kansallisesti, kuten markan aikana.

Eurojärjestelmän jäsenyyden myötä Suomen Pankista on tullut yksi Euroopan keskuspankin omistajista. Rahapolitiikkaa alettiin tehdä Euroopan laajuisesti, nykyisin 338 miljoonalle ihmiselle. Käytännön keskuspankkitoimet hoidetaan edelleen valtaosin kansallisesti.

Suomen Pankki myöntää Suomessa rahapolitiikan luotot, tekee rahapolitiikan ostot ja vastaanottaa talletuksia suomalaisilta pankeilta. Pankkien väliset suuret maksut selvitetään keskuspankeissa olevien tilien kautta.

EKP:n omistajan rooliin kuuluu, että Suomen Pankin pääjohtaja on yksi täysivaltaisista ja itsenäisistä päätöksentekijöistä rahapolitiikassa. Rahapolitiikan valmistelu perustuu kaikkien kansallisten keskuspankkien parhaaseen osaamiseen. Tästä on ollut hyviä kokemuksia finanssikriisin aikana, jolloin keskuspankit turvasivat rahoitusjärjestelmän maksuvalmiuden.

EKP:n vuonna 2008 aloittama ja sittemmin tunnusomaiseksi tullut täyden jaon likviditeettipolitiikka nojasi Suomessa tehtyyn tutkimukseen ja ennen euroaikaa saatuihin kokemuksiin.

Suomen Pankki on ollut 150 vuotta eduskunnan pankki. Se on eduskunnan pankkivaltuuston valvonnassa. Keskuspankkien itsenäisyys suhteessa valtiovarainministeriöihin on olennainen asia rahan arvoon kohdistuvan luottamuksen kannalta. Tästä syystä keskuspankkien itsenäisyys sisällytettiin myös Maastrichtin sopimukseen, jossa rahaliiton perustamisesta sovittiin.

Jenni Hellström
viestintäpäällikkö
Suomen Pankki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat