Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaana työskentely ei ole mustavalkoinen ilmiö

Mielipide
 
Jari Hakanen

Markku Seuri väitti (HS Mielipide 1. 3.), että Työterveyslaitos ja sen tutkijat pitäisivät sairaana työskentelyä pelkästään haitallisena. Näin ei kuitenkaan ole. Olen Seurin kanssa samaa mieltä siitä, että monien sairauksien kohdalla toipuminen voi nopeutua, kun työntekijä pääsee takaisin töihin tekemään sen hetkisen työkykynsä mukaisia työtehtäviä osa-aikaisesti.

Sairaana työskentely ei ole mustavalkoinen ilmiö. Äskettäin sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman muistion mukaan menetetyn työpanoksen kustannus sairaana työskentelystä on työpaikoille ja yhteiskunnalle sama kuin sairauspoissaolojen, eli 3,4 miljardia euroa vuodessa.

Monet eri työpaikoilla kohtaamani ihmiset sanovat, että he tulevat sairaina töihin, koska eivät halua jättää työtovereitaan pulaan. Tai he ajattelevat, että jäämällä tänään sairastamaan on huomenna odottamassa kahden päivän työt. Saman havainnon ovat tehneet Hanna Sutela ja Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksen tuoreessa työolotutkimuksessa.

Myös velvollisuudentunto asiakkaita kohtaan voi nostaa kynnystä jäädä sairastamaan.

Työterveyslaitoksen Innostuksen spiraali -hankkeen 87 suomalaisella työpaikalla ja 11 500 työntekijällä tehdyn tutkimuksen mukaan yleisimmin sairaina työskentelivät muun muassa opettajat, lähi- ja perushoitajat sekä kulttuurityöntekijät.

Työhyvinvoinnin tutkijana olen huolestunut, kun toistuvasti eri tutkimusaineistoissani sairaana työskentely on selvässä yhteydessä myös stressi- ja työuupumusoireisiin. Valmiiksi kuormittuneena sairaana työskentely on noidankehä, jonka taustalla voi esiintyä väärin mitoitettuja työtehtäviä, epäselkeitä työtavoitteita ja ylipäätään huonoa johtamista.

Nuhaakin varmemmin työpaikoilla tarttuvat ylikuormituksesta johtuvat negatiivisuus ja stressi. Sairaana työskentely on monisyinen ja monitahoinen ilmiö, jonka selvittämiseen ja toimivien työpaikkakäytäntöjen rakentamiseen tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi johdon, esimiesten, henkilöstön ja henkilöstöhallinnon osaaminen.

Uskon, että suomalainen työelämä tarvitsee menestyäkseen jokaisen työntekijän ja työyhteisön parhaat käytettävissä olevat voimavarat, mahdollisuudet ja työn imun. Sitä tavoitellessamme meidän on huolehdittava työelämän monista hyvistä käytännöistä ja rakenteista ja kehitettävä niitä edelleen.

Jari Hakanen
tutkimusprofessori, Työterveyslaitos
tutkimusjohtaja, Helsingin
yliopiston tutkijakollegium

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat