Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

St. Mikaelin ja Vrouw Marian hylyt akvaarioon

Mielipide
 
Ari Heinilä

St. Mikaelin ja Vrouw Marian kaltaiset aarrelaivat ovat nukkuneet ruususen unta merenpohjassa vajaat kolmesataa vuotta. Hylkyjä on tutkittu perusteellisesti, ja joitain aarteita ja esineitä on nostettu ja konservoitu, mutta niitä voi ihailla vain Kotkan Merikeskuksessa.

Hylkyjen löytymisen aikoihin keskusteltiin niiden nostamisesta Vaasa-laivan tapaan, mutta museoväellä meni sormi suuhun.

Oli helpompi jättää hylyt sijoilleen ja yrittää varjella niitä mahdollisilta luvattomilta vierailta. Mutta nyt hylyistä ei ole iloa kuin sukeltajille ja rosvoille.

Kuulin joiltakin sukeltajilta loistavan idean: nostetaan aarrelaivat, siirretään ne johonkin tyhjäksi jääneeseen Helsingin telakka-altaaseen, rakennetaan hylkyjen ympärille jättiakvaariot ja pyritään luomaan akvaarioihin mahdollisimman samanlaiset olosuhteet kuin merenpohjassa.

Hylkyjä ei siis konservoida kalliisti, vaan niitä voisi tarkkailla valtavan akvaarion ikkunoista. Tehdään elävä museo, jossa meriarkeologit sukeltavat säännöllisesti ja hakevat hylyistä esineitä konservoitavaksi ja jossa yleisö voi seurata sukelluksia sekä konservointityötä. Näyttely rakentuu pikkuhiljaa, kun uusia esineitä saadaan näytteille. Aarrelaiva-akvaario voisi olla osa moniulotteista Itämerikeskusta, joka nyt puuttuu pääkaupungistamme.

Tiedän, että meriarkeologeille hylkyihin kajoaminen on arka aihe, ja he tuntevat velvollisuudekseen saada säilyttää ne edelleen satoja vuosia.

Hylkyjen eroosio kuitenkin etenee, vaikka laivoihin ei koskettaisi. Myös ryöstäjät nakertavat kansallisaarteitamme. Jos hylyt säilyisivät akvaariossa sata vuotta, niistä olisi paljon enemmän iloa ja elämystä kuin nyt.

Ari Heinilä
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat