Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemijoen viimeiset kosket on jätettävä rauhaan

Mielipide
 
Matti Ovaska Sampsa Vilhunen

Kemijoki oli aikoinaan Suomen mahtavin virta. Sen kuohuvat kosket kuohittiin sotien jälkeen, ja vuolas joki on muuttunut patoaltaiden helminauhaksi.

Vesivoimarakentamisen seurauksena menetettiin joen monimuotoisuus, kun maisemat hukkuivat nousevan veden alle. Samalla onnistuttiin tuhoamaan Euroopan paras lohijoki.

Nyt Kemijoessa ja sen valuma-alueella on 21 voimalaitosta. Voimalaitoksista 16 omistaa Kemijoki Oy.

Kemijoessa on toki vielä vapaitakin koskia – muutama ja toistaiseksi. Näiden koskien kuolinisku olisi uusi voimalaitos, jota Kemijoki Oy suunnittelee Sierilän alueelle lähelle Rovaniemeä.

Voimalaitoksen rakentaminen tarkoittaisi vanhan uoman sulkemista. Vesi nousisi tuntuvasti, jolloin Kemijoen pääuoman viimeiset koskialueet katoaisivat.

Sierilän vaikutusalueella olisi lohelle ja taimenelle sopivia elinympäristöjä, kun alajuoksun kalatiet rakennetaan. Alueen kosket ovat paikallisille kalastajille tärkeitä kohteita, sillä Kemijoessa on yhä harjusta ja siikaa.

Vaasan hallinto-oikeus näytti Sierilän voimalaitokselle vihreää valoa eilen tiistaina. Jos päätös saa lainvoiman, se tarkoittaa, että Sierilän voimalaitos voidaan rakentaa.

Suomen ympäristölainsäädäntö ei suojele kaloja. Lisäksi Suomi on neuvotellut kalojen osalta poikkeuksen EU:n luontodirektiiviin. Suomella on siis yleisiä vaatimuksia heikompi kalojen elinympäristöjen suojeluvelvoite. Lainsäädäntöä tulisi muuttaa suuntaan, joka varmistaisi virtavesikalojen elinalueiden tiukemman suojelun.

Kemijoen valjastamisessa talouspoliittiset edut syrjäyttivät kaikki muut arvot. Vesivoimarakentamista markkinoitiin välttämättömyytenä Suomen kannalta. Samat argumentit tuntuvat pätevän vielä nykyisinkin, vaikka vesivoiman mittavat ympäristöhaitat tunnetaan eikä vesivoiman lisääminen ole yhteiskunnan kannalta tarpeen. Historia on myös näyttänyt, että voimalaitosrakentamisen hyödyt alueelle ovat lyhytaikaisia.

Sierilä on ollut puuttuva palanen teknokraattisessa unelmassa rakentaa Suomen mahtavin joki. Olisi äärimmäisen toivottavaa, että asian käsittely jatkuisi vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Matti Ovaska
suojeluasiantuntija
Sampsa Vilhunen
ohjelmapäällikkö
WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat