Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radiotoimittajat puhuvat epäselvästi

Mielipide
 
Matti Maukonen

Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa Suomessa nopeasti, minkä vuoksi huonokuuloisia on yhä enemmän. Radiossa tätä ei oteta huomioon. Toimittajien epäselvä artikulointi, liian nopea ja hätäinen puhetempo sekä päälle puhuminen ovat yleistyneet. Puheen kyllä kuulee, mutta siitä ei aina saa selvää.

Nuorekkuus ja vauhdikas tekemisen meininki ovat saaneet liikaa sijaa puheviestinnässä. Epäselvä puhe kiusaa nimenomaan ikääntyneitä, jotka ovat aktiivisimpia ja uskollisimpia uutis- ja ajankohtaisohjelmien kuuntelijoita.

Pahiten kuulemista sotkee musiikin ja tunnareiden käyttö puheen taustalla. Nämä tingentangelit eivät anna lisäarvoa asiaohjelmille. Kuulemista häiritsevinä ne ainoastaan ärsyttävät.

Televisiossa vuosi sitten voimaan tullut tv-tekstityslaki on parantanut merkittävästi huonokuuloisten mahdollisuuksia seurata television suomalaisia puheohjelmia. Televisiokatselija voi käyttää myös huuliolukua ohjelmien seuraamisen apuna. Tätä mahdollisuutta radio ei tarjoa, joten selkeä puhuminen radio-ohjelmissa on siksikin tärkeää.

Matti Maukonen
Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat