Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistökauppaa säätelemään tarvitaan laki

Mielipide
 
Hannu Luotola

Ulkomailla asuvien ja ulkomaisten yhteisöjen kiinteistöhankintojen valvonnasta annettu laki kumottiin vuoden 2000 alusta lukien. Viidentoista vuoden kokemusten perusteella voidaan todeta, ettei lainvalmistelussa ollut riittäviä arvioita muiden EU-maiden asettamista rajoituksista eikä myöskään arvioita syntyvistä haitoista.

Julkisuudessa vellonut keskustelu venäläisten kiinteistöhankinnoista vahvistaa tätä käsitystä. Päättäjät ovat kritiikittä uskoneet suurellisiin suunnitelmiin ja lupauksiin investoinneista ja työllistämisistä. Lopputuloksena on ollut keskeneräisiä ja toteutumattomia hankkeita, saamattomia saatavia sekä monenkirjavia ongelmia yrittäjien, naapurien ja luonnon kanssa.

On myös tuotu esiin turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen liittyviä näkökulmia – rahanpesusta ja korruptiosta puhumattakaan.

Vastavuoroisuus ei tätä nykyä toteudu. Venäjä teki vuonna 2011 päätöksiä, jotka estävät ulkomaalaisilta kiinteistön oston alueilta, joihin suomalaiset tuntevat mielenkiintoa.

Venäjä ilmoitti vuonna 2012 lunastavansa Karjalassa olevat parisataa suomalaisten omistamaa kiinteistöä. Vuoden 2013 lopulla tuli tieto siitä, että ulkomaalaisten kiinteistökaupat ja myös vuokrasopimukset ovat tulossa luvanvaraisiksi koko Venäjän alueella vuoden 2015 alusta.

Suomalaisten viranomaisten toteamukset, ettei heillä ole velvoitteita tai oikeuksia tarttua ongelmiin, ovat huolestuttavia. Mikään viranomainen ei seuraa tai tiedä nykyistä tilannetta. Kukin viranomainen keskittyy syntyneen ongelman jälkikäteiseen selvittämiseen.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) tosin toivat vastikään julki huolensa lainsäädännön puutteellisuudesta.

Suomi tarvitsee tätä villiä ongelmakenttää säätelevän lain. Tämä ei vaikeuttaisi ulkomaisten yritysten toimintaa Suomessa. Liiketoimintaa on mahdollista harjoittaa vuokraamalla siihen tarvittavat alueet ja tilat.

Lailla olisi myönteisiä vaikutuksia oikeuspolitiikkaan ja sisäiseen turvallisuuteen: se vahvistaisi kansallista turvallisuutta, edistäisi viranomaisten yhteistoimintaa kaikilla hallinnon aloilla ja torjuisi rikollisuutta.

Elinkeinopolitiikassa laki vähentäisi rahanpesun ja harmaan talouden mahdollisuuksia sekä kasvattaisi verotuloja. Se myös yhtenäistäisi EU-politiikkaa sekä kehittäisi sisäistä toimintakykyä. Ympäristöpolitiikassa laki vähentäisi maallemme vieraiden toimintaperiaatteiden lisääntymistä kaavoituksessa ja rakentamisessa.

Hannu Luotola
prikaatikenraali evp., Saarijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat