Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ortodoksisen kirkon tulee olla avoin

Mielipide
 
Eino Kaikkonen

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa, metropoliitta Leo, on tuominnut Helsingin luterilaisen hiippakunnan piispan Irja Askolan vierailun Uspenskin katedraalissa, jossa piispa Askola seurasi ortodoksista papiksi vihkimistä (HS Kotimaa 4. 3.).

Arkkipiispa Leon tuomion kohteena on Helsingin ortodoksisen kirkon piispan metropoliitta Ambrosiuksen kutsu piispa Irja Askolalle.

Arkkipiispa Leon tuomio rinnastuu ikävällä tavalla esimerkiksi Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillin lausuntoihin Venäjän ortodoksisen kirkon näkemyksistä ja tuomioista niin sukupuolisiin vähemmistöihin kuin moniin muihinkin venäläisyyttä "vaarantaviin" uhkiin. Arkkipiispa Leon tuomiossa on samanlaista synkän nationalismin henkeä ja sävyä kuin Moskovan patriarkalla.

Arkkipiispa Leon lausuma tuomio on suoranainen uhka oman ortodoksisen kirkkomme suvaitsevaisuudelle ja ymmärtämykselle sekä ekumeeniselle työlle.

Tuomio on uhka myös kirkkomme hieman yli 60 000 ortodoksin jäsenmäärälle, sillä tuomio saattaa karkottaa niitä ihmisiä, jotka ovat aikeissa liittyä ortodoksiseen kirkkoon. Sellaiseen ei ole varaa. Vai ottaako arkkipiispa Leo vastuun jäseniksi aikovien kaikkoamisesta? Eikö arkkipiispa ole seurannut tai nähnyt, mitä tapahtui luterilaisessa kirkossa sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) avioliittolakien muuttamista koskevien lausuntojen seurauksena? Massoittain ihmisiä jätti luterilaisen kirkon.

Metropoliitta Ambrosius on mielestäni oikeassa ortodoksisen kirkon gettoutumisesta marginaaliin, jos kirkko ei ole avoin ekumeeninen yhteisö ulospäin.

Vatikaanin radion nettisivuilla uutisoitiin näkyvästi ekumenian hengessä patriarkka Bartolomeoksen ja paavi Franciscuksen tapaaminen liturgiassa Pyhän Georgioksen katedraalissa. Toimitusta johti Bartolomeos niin kuin metropoliitta Ambrosius aivan oikein kertoi.

Myös Suomen ortodoksisen kirkon on arkkipiispansa julistamien tuomioiden asemesta pidettävä ekumeeniset ovensa auki suvaitsevana ja ymmärtävänä yhteisönä, joka huomaa ympärillään tapahtuvat muutokset. Liturgian säilymistä kirkon oppien mukaisena yhteiskunnan muutokset eivät kaada.

Eino Kaikkonen
ortodoksi, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat