Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet peliriippuvaiset kiertävät rajoituksia

Mielipide
 
Jari Elo

Markus Sjöholm Peluurista vaati lisää toimia peliongelmien ehkäisyyn (HS Mielipide 25. 2.). Hän kritisoi sitä, ettei pelipisteissä raha-automaatteja pelaavien ole pakko tunnistautua ja asettaa kulutusrajoja kuten esimerkiksi RAY:n netissä.

Automaateissamme on mahdollisuus vapaaehtoiseen tunnistautumiseen ja hallintatyökalujen käyttöön. Pakollinen tunnistautuminenkaan ei ole aukoton ratkaisu. Pelaaminen voi osin kanavoitua laittomille sivustoille, ja samalla edunsaajien talous romahtaa.

Pelaajakortti on ollut pakollinen Norjassa vuosia ja Ruotsissa viime kesästä lähtien. Monet peliriippuvaiset kiertävät rajoituksia, ja erityisesti satunnaisten pelaajien määrä vähenee. Näin pelaajapohja kaventuu väärästä päästä. Ruotsissa yli 50 prosenttia satunnaispelaajista on lopettanut automaattipelaamisen kokonaan.

Ongelmaisten osuus automaattipelaamisessa on laskenut, vaikka RAY on tarjonnut uusia pelejä ja maksutapoja. Taloustutkimuksen mukaan ongelmapelaajien osuus on laskenut 2,8 prosentista 1,7 prosenttiin 20 viime vuoden aikana. Yksi syy tähän on aktiivipelaajien siirtyminen nettiin. Peluurin tilastojen mukaan noin 50 prosentilla palveluun soittaneista nettipelit ovat suurin ongelma.

Järjestelmää pitää kehittää niin, että nettipelaamista ohjataan laillisille suomalaisille sivuille, joilla on kehittyneitä välineitä pelaamisen hallintaan. Pelaaminen Suomeen on aina vastuullisempaa kuin ulkomaille.

Läntisiä naapurimaitamme liberaalimpi rahapelien jakelu ja suurempi rahapelien kulutus eivät näy peliongelmaisten määrässä. Kansainvälisissä tutkimuksissa ongelmaisten osuudet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ovat saman suuruisia.

Jari Elo
viestintä- ja vastuullisuusjohtaja
Raha-automaattiyhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat