Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erityisopetus ei parane opettajia syyttelemällä

Mielipide
 
Kari Uusikylä
Timo Saloviita kirjoitti Vieraskynässä (HS 4. 3.), että opettajien omat näkemykset vaikuttavat liikaa oppilaiden siirtämiseen erityisluokille.

Erityispedagogiikan professori Timo Saloviita jatkoi vuosia kestänyttä polemiikkiaan erityisluokkia ja laiskoja opettajia vastaan (HS Vieraskynä 4. 3.). Saloviita pitää erityisluokkia tarpeettomina ja moittii kovin sanoin opetusalan ammattijärjestöä siitä, että OAJ on kampanjoinut pienempien luokkien puolesta. Se on Saloviidasta "haitallista edunvalvontaa".

Olisiko mahdollista, että OAJ on ajanut vaatimuksellaan myös oppilaiden etua?

Saloviidan mukaan työrauha hoituu hyvällä opetuksella. Se voi kuitenkin käydä hyvin vaikeaksi, kun opetusryhmässä on monia, joiden tunne-elämä on sekaisin, kielelliset taidot vajavaiset tai kehitys on viivästynyt.

Muinoin erityisopetusta oli vähemmän, koska erityisoppilaat niputettiin tyhmiksi, joista ei tarvinnut välittää. Ei oppilaita siirretä erityisluokille yhden opettajan käskyllä, se vaatii monen asiantuntijan yhteistyötä.

Saloviita ei pohdi lainkaan yhteiskunnan arvojen, työelämän, kotien toivottomuuden ja lasten henkisen hädän vaikutuksia koulutodellisuuteen. Opettajia ei pidä leimata laiskureiksi, jos he eivät pysty opettamaan kaikkia hylättyjä, ahdistuneita ja aggressiivisia oppilaita normaaliopetuksessa. Moni opettaja pelkää luokissaan.

Väittely parhaasta luokkakoosta on turhaa. Autoritaarisessa yhteiskunnassa sata oppilasta voi opiskella tehokkaasti päähän päntättäviä faktoja; teho-opiskelun takaa opettajan kädessä oleva keppi. Jos oppilaiden mielenterveyttä, itseluottamusta ja kehityksen yksilöllistä tukemista pidetään tärkeinä, tarvitaan ryhmäkokoja, jotka tämän mahdollistavat.

Mikään tutkimus ei voi kertoa tarkasti, mikä on optimaalinen luokkakoko. Opettajat ovat asiantuntijoita, jotka osaavat ryhmitellä oppilaita joustavasti sen mukaan, mitkä ovat opetuksen tavoitteet ja oppilaiden erityislaatu. Tämä vaatii rahaa.

Suosittelen, että psykologi Saloviita ottaa koko vuoden kestävän luokanopettajan sijaisuuden koulussa, jossa on paljon siirtoja erityisopetukseen. Samalla hänellä olisi mahdollisuus seurata laiskojen opettajien puuhia ja tarjota heille tukiopetusta.

Kari Uusikylä
kasvatustieteen professori
emeritus, Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat