Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joustavuus ja tiimityö auttavat erityisoppilasta

Mielipide
 
Hanna Lampi Hanna Niittymäki

Professori Timo Saloviita kirjoitti (HS Vieraskynä 4. 3.) koulusta, jossa kaikenlaiset oppilaat opiskelevat yhteisissä luokissa.

Oppimisvaikeuksista on yhä enemmän tietoa. Moni opettaja on kokenut, ettei ole riittävän pätevä opettamaan kaikkia. Pienluokka on tuntunut aidosti oppilaan kannalta hyvältä ratkaisulta. Niissä onkin tehty hyvää työtä. Mutta pätevien erityisopettajien puute, pienluokkien leimaava vaikutus ja tutkitusti huonommat oppimistulokset eivät tee niistä silti yksiselitteisesti parasta vaihtoehtoa.

Kyseessä on ihmisoikeusasia. Riittävin resurssein ja yhteistyöllä luodaan sellaisia kouluja ja opetusryhmiä, joissa kaikki oppivat ja saavat tarvitsemaansa tukea. Niin sanotussa inkluusiomallissa siirto erityisen tuen piiriin ei tarkoita oppilaan fyysistä siirtämistä, vaan tuen varmistamista omassa ryhmässä. Erityisopetusta ei tule unohtaa tai painaa ongelmia villaisella.

Inkluusioluokissa erityisluokanopettaja, luokanopettaja ja koulunkäyntiavustaja toimivat tiiminä. Oppilasmäärän on toki pysyttävä kohtuudessa. Työskentelyn avain on joustavat opetusjärjestelyt. Ne mahdollistavat esimerkiksi ajoittaisen opiskelun pienissä ryhmissä tai jopa täysin yksilöllisen tuen.

Oman kokemuksemme mukaan inklusiivisesta opetuksesta ja tiimiopettajuudesta ovat hyötyneet oppilaat, opettajat, vanhemmat ja monet muut yhteistyökumppanit. Malli on tarjonnut opettajille mahdollisuuksia kehittää rikkaampia työtapoja. Eriyttäminen ylös- ja alaspäin on helpompaa.

Vertaistuki on avainsana sekä oppilaille että oppilaiden kanssa työskenteleville aikuisille. Meillä on ollut mahtavia oppilaita. Yksi on nopea lukija, toinen oppii sanomaan ärrän, kolmas tappelee usein, neljäs lohduttaa toisia, viides puhuu neljää kieltä ja kuudes unelmoi – kaikista pidetään ja kaikilta opitaan. Eikä enää vuosiin ole ollut väliä sillä, kenen paperiin on kirjoitettu "erityislapsi".

Hanna Lampi
Hanna Niittymäki
erityisluokanopettajia, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat