Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirrosta erityisopetukseen päätetään ryhmässä

Mielipide
 
Hannu Laaksola

Professori Timo Saloviita (HS Vieraskynä 4. 3.) ei näytä tuntevan uutta oppilas- ja opiskelijahuoltolakia. Siirrosta erityisopetukseen eivät päätä yksin opettaja ja rehtori. Siirtoa pohtii moniammatillinen ryhmä, johon kuuluu myös terveydenhuollon henkilöstöä. Yksin terveydenhuollon ammattilaisille siirtoa ei voi jättää, kuten Saloviita esitti, sillä he eivät ole pedagogiikan ammattilaisia eivätkä yleensä tiedä sitä, miten oppilas toimii ja käyttäytyy luokassa.

Siirron yhteydessä kuullaan myös vanhempia. Liian usein vanhemmat eivät kuitenkaan ymmärrä lapsen parasta, jos he kokevat siirron olevan uhka perheen ja erityisesti heidän omalle sosiaaliselle statukselleen.

Saloviita vertasi kirjoituksessaan suomalaista ja brittiläistä kouluavustajajärjestelmää. Suomessa käytännössä kaikilla avustajilla on koulutus tehtäväänsä toisin kuin ehkä Britanniassa. Avustaja ei myöskään voi olla opettaja eikä opettaja voi jättää opetusta avustajan harteille, kuten Saloviita väitti.

Siinä hän on oikeassa, että Suomessa tarvittaisiin nykyistä enemmän erityisopettajia.

Opetusryhmän pieni koko ei Saloviidan mukaan edistä oppimista. Jos hän olisi oikeassa, ryhmässä voisi yhdellä opettajalla olla sata oppilasta. Nämä kaikki oppisivat yhtä hyvin kuin vertailuryhmä, jossa opettajalla olisi vain yksi oppilas.

Saloviita viittasi Opettaja-lehden laskelmiin, joiden mukaan eduskunnan sivistysvaliokunnasta 35 prosenttia kuuluu "opettajapuolueeseen" ja jotka istuvat hänen mukaansa omien asioidensa päällä. Enemmistö siis kuitenkin on muiden "puolueiden" jäseniä. Jos eduskunnassa ja hallituksessa olisi opettajaenemmistö, se ei tekisi päätöksiä, joiden vuoksi kunnat kasvattavat ryhmäkokoja, lakkauttavat kouluja ja lomauttavat opettajia. Ehkä kevään vaalit muuttavat tämänkin tilanteen.

Hannu Laaksola
lehdistöneuvos, päätoimittaja (eläkkeellä), Opettaja-lehti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat