Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemiallinen sidos tehokkain tapa sitoa energiaa

Mielipide
 
Lasse Murtomäki Tanja Kallio Kyösti Kontturi

Tiedesivujen kirjoitus (HS 26. 2.) käsitteli tärkeää asiaa: uusiutuvan energian varastointia tuotantohuippujen aikana.

Saksassa joudutaan aurinkoisina päivinä jo myymään Puolaan ja Tšekin tasavaltaan sähköä negatiivisella hinnalla, ja myös sähköverkon stabiliteetti on vaarantunut.

Jouni A. Niskanen kommentoi (HS Mielipide 2. 3.) hyvin sähkön varastointiin liittyviä ongelmia, ja on selvää, että nykyisillä fossiilisten polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnoilla uusiutuva energia ei ole kilpailukykyistä, mutta tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua perusteellisesti ja varastointiteknologiat tulla tarpeeseen.

Kemiallinen sidos on ylipäätään tehokkain tapa sitoa energiaa, ja siksi vedyn valmistaminen elektrolyyttisesti on oikeasti varteenotettava vaihtoehto.

Tiedesivujen jutusta puuttui kuitenkin yksi tärkeä sähkön laajamittaisen varastoinnin keino: virtausakku (redox flow battery), jonka tutkimus oli intensiivistä 1970-luvulla öljykriisin aikaan.

Nyt uusiutuvan energian nostaessa suosiotaan myös virtausakkututkimus on saanut uuden alun erityisesti Saksassa. Virtausakun ideana on kierrättää elektrolyytit ulkoisen tankin kautta, jolloin kapasiteetti riippuu tankkien koosta.

Nykyinen teknologia perustuu vanadiinin neljään eri hapetusasteeseen, ja kaupalliset virtausakut ovat tyypillisesti sadan kWh:n luokkaa. Vanadiiniakut eivät kuitenkaan voi tarjota laajamittaista ratkaisua vanadiinin kalliin hinnan ja globaalin riittämättömyyden takia.

Niinpä vaihtoehtoisia hapetus-pelkistyspareja tutkitaan muun muassa Aalto-yliopistossa. Suomessa on paljon sähkökemiallista ja hydrometallurgista osaamista, jota voitaisiin hyödyntää virtausakkujen kehitystyössä, mutta jostain syystä siihen tai muidenkaan kemiallisten varastointiteknologioiden tutkimukseen ei ole juuri panostettu. Tässä olisi uusi teknologia-ala, jossa Suomi voisi olla kehityksen kärjessä.

Lasse Murtomäki
professori
Tanja Kallio
dosentti
Kyösti Kontturi
emeritusprofessori
Aalto-yliopiston kemian laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat