Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret saatava liikkumaan kaikilla kouluasteilla

Mielipide
 
Raija Vahasalo Matias Vainio Antti Lahti Tatu Koivisto

Liikkuva koulu -ohjelmalla on kiinnitetty huomiota kouluikäisten lasten ja nuorten fyysiseen aktiivisuuteen. Koululaiset eivät liiku terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittävästi. Lisäksi lasten ja nuorten arkeen näyttää sisältyvän huomattavan paljon istumisen kautta kertyvää liikkumatonta aikaa.

Liian vähäinen liikunta ja runsas päivittäinen istuminen toistuvat perusasteen oppilaitosten lisäksi myös suomalaisen koulutusjärjestelmän muilla asteilla. Niin toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa kuin myös ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa on suuri joukko nuoria, joiden päivittäinen fyysinen aktiivisuus on vähäistä.

Liikkuva koulu -ohjelman toimintatapa tulee laajentaa koskemaan koko suomalaista koulutusjärjestelmää. Näin ohjelman piiriin saadaan paitsi kaikki koulutusasteet myös ne koulutusjärjestelmän nivelvaiheet, jotka ovat lapsen ja nuoren elämänkulussa erittäin herkkiä kohtia terveys- ja liikuntatottumusten muutoksille.

Kun Liikkuva koulu -ohjelman toimenpiteet laajentuvat koko suomalaiseen koulutusjärjestelmään, on tärkeää huomata, ettei mittavia uusia taloudellisia panostuksia tarvita. Jo nytkin toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa on käynnissä useita hankkeita (Liikkuva amis, Let's Move it, Ammattiosaajan työkykypassi). Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön tuella korkeakouluissa on toteutettu useita korkeakoulujen liikuntaolosuhteiden kehittämisprojekteja Liikkuva korkeakoulu -ohjelman hengessä.

Jos näiden yksittäisten hankkeiden ja projektien tulokset, osaaminen ja resurssit tuotaisiin samaan pöytään, yhteistyön kautta taloudellisille panostuksille saataisiin aiempaa enemmän vastinetta.

Raija Vahasalo
Koululiikuntaliitto
Matias Vainio
Opiskelijoiden liikuntaliitto
Antti Lahti
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto
Tatu Koivisto
Suomen lukiolaisten liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat