Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote vaatii huolellista valmistelua

Mielipide
 
Janne Aaltonen
Sosiaali- ja terveyspalvejen uudistamishanke kaatui. Perustuslakivaliokunnan mielestä lakiesitys
ei vastannut täysin perustuslakia.

Onnistuminen on vaikeaa. Tämän on saanut huomata niin Barack Obama, Suomen hallitus, sote-mallia työstäneet kuin monet muutkin. Mitään takuureseptiä onnistumiseen ei tietenkään ole, mutta hyvä projektointi ja sen osaava läpivienti parantavat mahdollisuuksia.

Missä tahansa muutoshankkeessa tulee esittää ja ratkaista neljä kysymystä: miksi, mitä, miten ja kuka. Kysymyksiin tulee vastata tässä järjestyksessä. Julkisen sektorin kehittämishankkeissa syöksytään liian usein miksi-kysymyksestä kuka-kysymykseen.

Kun sote-malli on nyt siirtynyt seuraavalle hallituskaudelle, tulisi olla rohkeutta ja nöyryyttä tunnustaa, miksi asiassa epäonnistuttiin, ja toteuttaa valmisteluhanke siten, että tässä niin kansanterveyden kuin kansantaloudenkin kannalta äärimmäisen tärkeässä asiassa voidaan onnistua ja onnistutaan.

Mille tahansa isolle projektille tarvitaan päätoiminen vetäjä. Tällä tulisi olla osaamista itse asiasta, kokemusta projektien vetämisestä, hyvät verkostot tarvittaviin asiantuntijoihin, neuvottelutaitoa ja mielellään arvovaltaakin. Tarvitaan myös aikaa, paneutumista ja sitoutumista. Ministeri ei tällaisen hankkeen vetäjänä voi toimia, ei myöskään poliittinen valtiosihteeri.

Poliittisen ohjausryhmän, mielellään parlamentaarisen, lisäksi tarvitaan ei-poliittinen asiantuntijoiden joukko.

Suomen etuna on maan pieni koko. Meillä on ehkä satakunta asiantuntijaa, joilla on syvällistä osaamista ja ymmärrystä sote-asiasta. Näitä on enemmän kuin valmistelutyössä on tähän asti aktiivisesti hyödynnetty, mutta ei niin paljon, etteivätkö kaikki mahtuisi yhteen saliin. Muutamalla kokoontumisella voidaan lähes varmuudella löytää ratkaisu, jonka ehdoton valtaosa asiantuntijoista allekirjoittaa ja joka täyttää poliittisen ohjausryhmän asettamat tavoitteet ja reunaehdot.

Rahoitus tulee ehdottomasti käsitellä yhdessä rakenteiden kanssa, mutta se ei suinkaan helpota työtä vaan tekee siitä selvästi monimutkaisempaa.

Kokonaispaketti takaa kuitenkin mallin toimivuuden, eikä millään muotoa ole mahdoton kokonaisuus ratkaistavaksi yhdellä kertaa.

Varsinainen työ toteutetaan vastaamalla edellä esitettyihin kysymyksiin. Miksi-asiasta vallitsee suhteellisen laaja yksimielisyys, mutta ongelmia ei ole arvotettu ja suhteutettu toisiinsa selkeästi. Tämä johtaa siihen, että ongelmat näyttäytyvät samanarvoisilta – aina kunkin osalta jonkun mielestä valtavalta – vaikkei näin tosiasiallisesti ole: on pienempiä ja isompia ongelmia.

Poliittisen ohjauksen täytyy ottaa kantaa siihen, mitä tavoitellaan ja – jos on tarpeen kajota perustuslakiin –, voidaanko ja halutaanko niin toimia. Perustuslakikin on vain laki.

Asiantuntijoiden tulee ratkaista miten-kysymys. Edellisten kysymysten vastauksista seuraa todennäköisesti helposti vastaus kuka-kysymykseen, tai parhaimmillaan se ei ole edes olennaista: kuka vain, joka vaatimukset täyttää.

Jos valmistelutyö aloitetaan ennen juhannusta, se on valmis kesällä 2016. Vaiheittainen siirtyminen uuteen sote-maailmaan voitaisiin aloittaa itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi.

Janne Aaltonen
toimitusjohtaja, Hyksin Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat