Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden 1918 museohanke on parhaillaan vireillä

Mielipide
 
Ville-Veikko Kirvesmies

Kuten Kai-Ari Lundell kirjoitti (HS Mielipide 4. 3.), monia ihmisiä varmasti kiinnostaa, miksi Suomessa ei ole vuoden 1918 museota.

Useissa museoissa on esineistöä vapaussodan ajoilta, mutta pelkästään vuoden 1918 tapahtumiin keskittyvää museota ei toistaiseksi ole.

Sellainen hanke on kuitenkin parhaillaan vireillä. Tässä vaiheessa kartoitetaan tiloja ja sijaintia, joka voisi hyvinkin olla Suomenlinna, mikäli sieltä sopiva tila löytyisi.

Museohanke on edennyt toistaiseksi täysin yksityishenkilöiden varassa, mutta hankkeen vaikein osuus on onneksi jo valmiina: aineiston kerääminen. Käytännössä yksityiskokoelmasta koostuva vapaussodan esineistö sisältää lähes tuhat erilaista merkkiä, mitalia, valokuvaa ja dokumenttia. Niistä suuri osa on ainoita säilyneitä kappaleita.

Esineistö, kuvat ja dokumentit tuovat sodan molempien osapuolten henkilökohtaisiakin tarinoita kaikkien nähtäväksi. Myös Suomenlinnan vankileiriltä on säilynyt joitakin todellisia harvinaisuuksia. Osa kokoelmasta on ollut aikaisemmin esillä vapaussodan 95-vuotisjuhlan kunniaksi Pääesikunnassa, ja siitä saatu palaute on kannustanut museon perustamiseen.

Hanke vaatii varoja toiminnan aloittamiseen. Toivottavasti hankkeelle saadaan isänmaallisia tukijoita, jotta museo saadaan näyttelykuntoon ennen vuotta 2018.

Ville-Veikko Kirvesmies
Suomenlinna, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat