Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torneilla voidaan parantaa kaupunkiympäristöä

Mielipide
 
Pekka Helin

Kaupunkisuunnittelu on arvojen vertailua. Kun on tarve muuttaa alueen käyttöä, muuttuu myös maisema. On ymmärrettävää, että joku tuntee tästä mielipahaa. Kolumnisti Harri Hautajärven (HS Koti 1. 3.) oma maisema Kalasatamaan muuttuu hänen asunnostaan Sörnäisissä ja vapaa-ajan mökistään Kivinokassa. Tulevaan keskukseen rakennetaan asunnot noin 3 000 hengelle, 106 000 kerrosneliömetriä.

Helsingissä on nimenomaan puute asunnoista, jotka ovat lähellä palveluja ja metroasemaa. Kalasataman tornien alakertaan tulee kauppoja, kahviloita, kampaamoita ja kuntosaleja. Metroasemalle, raitiovaunuihin ja busseihin päästään hisseillä. Naapuriin rakennetaan parhaillaan peruskoulua ja pian terveysasema. Suvilahden kulttuuritilat ovat jo olemassa.

Hautajärven kolumnissa oli useita asiavirheitä. Kalasataman keskuksesta ei järjestetty tontinluovutuskilpailua vaan suunnittelu- ja toteutuskilpailu. Helsingin kaupungin päättäjien arvioitavaksi tarjottiin lukuisia vaihtoehtoja, joihin sisältyivät arkkitehtuuri, toiminnat, liikkuminen ja talous yhteen sovitettuina. Kaupunki on tavoitteidensa mukaisesti ohjannut voittaneen ehdotuksen kehittämistä.

Tornit eivät vedä tuulta mereltä sisämaahan. Tornit pysäyttävät tuulen, jolloin sen suunta muuttuu. Nämä vaikutukset on suunnittelussa huomioitu. Tornien rungot eivät levene ylhäällä, vaan kapenevat. Pieni arkkitehtoninen vaakasiirros jäsentää torneja sekä kauempaa kaupunkikuvassa että läheltä katsottuna.

Kansainvälisestä näkökulmasta maltillisen korkuisilla torneilla ja tehokkaalla rakentamisella voidaan parantaa kaupunkiympäristöä, jos arkkitehtuurin korkea taso voidaan varmistaa. Palvelut ja joukkoliikenne ovat aivan lähellä. Oma henkilöauto ei ole enää välttämättömyys, tuntien työ- ja asioimismatkat häviävät. Elämä pitenee.

Pekka Helin
Kalasataman keskuksen
suunnitteluun osallistunut
arkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat