Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas kerran poliitikolle järjestettiin palkkiovirka

Mielipide
 
Tapani Kaskeala

"Valta mädättää meitäkin." Näin totesi minulle eräs kansainvälisen rahoituksen huippuasiantuntija vuonna 2009. Hän sanoi olevansa kokoomuksen rivijäsen.

Syy puuskahdukseen oli, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) oli juuri nimittänyt Euroopan jällenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtokuntaehdokkaaksi Jari Koskisen, kokoomuksen kansanedustajan, joka ei ollut mahtunut Matti Vanhasen (kesk) hallitukseen.

Koskisen rahoitusalan kokemus rajoittui pariin vuoteen Hämeenlinnan Seudun Osuuspankissa hänen työuransa alussa. EBRD:n johtokunnassa Suomea (ja samaan äänestysryhmään kuuluvia Norjaa ja Latviaa) olivat aiemmin edustaneet rahoitusalan ammattilaiset Kari Nars ja Kaarina Rautalahti.

Sama kuvio toistui tällä viikolla. Tällä kertaa nimittäjänä oli valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja nimityksen sai hänen puoluetoverinsa Johannes Koskinen. Hänellä ei ole päivänkään kokemusta työstä rahoitusalalla, ainoastaan pari hallintoelinten luottamustehtävää. Rahoitusalan ammattilaiset ovat ymmällään valinnasta.

Toimin itse tehtävässä vuosina 2011–2012 ja tiedän senkin ansiosta hyvin, mitä toimen menestyksellinen hoitaminen edellyttää: kansainvälisen rahoituksen ja EBRD:n kohdemaiden hyvää tuntemusta, erinomaista kielitaitoa ja esiintymisvalmiuksia sekä kykyä verkostoitua ja vaikuttaa kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Neljäkymmentä vuotta kestäneen työurani aikana olen myös tutustunut muiden kansainvälisten rahoituslaitosten (Maailmanpankki, alueelliset kehityspankit) toimintaan ja johtoon.

Pohjoismaat ovat ajaneet kansainvälisissä rahoituslaitoksissa määrätietoisesti avoimuuden, läpinäkyvyyden ja ammatillisen pätevyyden sekä tasa-arvon huomioon ottamista niiden kaikessa toiminnassa, myös nimityspolitiikassa.

On paradoksaalista, että Suomi toimii näiden periaatteiden vastaisesti nimittäessään omia edustajiaan ilman hakumenettelyä EBRD:n johtokuntaan. Kansaedustajien ja ministerien palkitseminen johtokuntatehtävillä poikkeaa muiden Pohjoismaiden tavasta toimia ja samaistaa Suomen sellaisten maiden ryhmään, johon meidän ei tulisi kuulua.

Muiden Pohjoismaiden johtokuntaedustajilla EBRD:ssä on tyypillisesti ollut kokemusta Maailmanpankin, Kansainvälisen Valuuttarahaston ja Euroopan Investointipankin sekä omien maittensa valtiovarainministeriöiden ja keskuspankkien johtotehtävistä. Tällainen kokemus antaa heille uskottavuutta ja vaikutusvaltaa pankin päätöksenteossa. Suomen tulisi oman etunsa takia palata mahdollisimman pian pohjoismaiselle linjalle.

Tapani Kaskeala
eläkeläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat