Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote kaatui omaan mahdottomuuteensa

Mielipide
 
Aimo Karinen

Sote-suunnitelmat kaatuivat huonoon pohjatyöhön ja sitä kautta omaan mahdottomuuteensa.

Koko suunnitelman perusta ei ollut tältä pallolta: viiden miljoonaan väestöpohjaan ja harvaanasuttuun maahan kaavailtiin ylisuuret hoitokeskukset. Vasta sitten alettiin miettiä, mistä keskuksiin haalitaan potilaat.

Terveempää olisi ollut lähteä perustasta: paikallisista olosuhteista, erilaisista alueista ja väestörakenteesta, eli hoidon tarvitsijoista.

On myös muistettava, että väki Suomessa vanhenee. Yli 65-vuotiaiden osuus on pian neljännes koko kansakunnasta.

Sotea odotellessa maahamme on vaivihkaa pystytetty väestöpohjaan nähden tarpeetonta huippututkimuksen kapasiteettia, ja peruserikoissairaanhoitoa oltiin keskittämässä juuri tähän kalliimpaan päähän, vaikka se nimenomaan pitäisi viedä mahdollisimman lähelle potilasta.

Näin on tehty Varkauden-mallissa, joka on ainoa käytännössä näyttönsä antanut malli, jossa kustannussäästöistä huolimatta on voitu parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua kaikilla terveydenhuollon osa-alueilla.

Kela korvaa nykyjärjestelmässä pelkästään potilassiirtojen kuluja lähes 300 miljoonaa euroa vuodessa. Se on tehotonta, vanhuksia ja lapsia rasittavaa ja ekologisesti menneestä maailmasta.

Jatkosuunnitelmissa on muistettava, että elämme ylivelkaantuneena taantumassa ja kroonisessa rahapulassa yli varojemme. Nopeasti muuttuvassa maailmassa on muistettava aina myös poikkeusolojen mahdollisuus.

Aimo Karinen
neurologian ylilääkäri
Varkauden sairaala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat