Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metropoliitta Ambrosius osoitti rohkeutta

Mielipide
 
Eeva Pirkkala Elina Gautier

Helsingin Sanomat kertoi (3. 3.) ortodoksisen kirkon sisällä syntyneestä oppiristiriidasta, joka syntyi Helsingin luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan pääsystä alttariin seuraamaan ortodoksista pappisvihkimystä.

Kiitämme Helsingin metropoliitta Ambrosiusta rohkeudesta kutsua vieraakseen piispa Askola. On hienoa, että metropoliitta Ambrosius tarjoaa ekumeenisen kädenojennuksen toiselle valtionkirkolle ja näkee Askolan ensisijaisesti ihmisenä ja hänen ammattinsa kautta piispana kunnioittaen näin toisen kirkon oppeja. Eikö tämä kaikki ole myös osa kristinuskon perimmäistä sanomaa? Piispa Askolan kutsuminen oli Suomen ortodoksisessa kirkossa raikas tuulahdus.

Ortodoksisen kirkon johto on tuominnut vierailun. Kirkon kannan mukaan naispappeus ei ole ihmisoikeus- tai tasa-arvokysymys, vaan kyse on kirkon opista. Naispiispan kutsuminen alttariin oli kirkon johdon mukaan "ekumeenista populismia".

Eikö ortodoksisella(kin) kirkolla toisena valtionkirkkona ole kuitenkin moraalinen velvollisuus pyrkiä tasa-arvoiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, jossa ihmistä ei syrjitä sukupuolen perusteella? Tällaiset kannanotot ovat voimakkaasti sitä tasa-arvoista kansalaiskäsitystä vastaan, jota yhteiskuntamme edistää.

Ortodoksinen kirkko jäsenineen on moniäänisempi kuin mitä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo viestittää. Arkkipiispa ei voi puhua kaikkien seurakuntalaisten puolesta todeten, että he olisivat ensisijaisesti ortodokseja ja toissijaisesti suomalaisia. Tämä on hänen tulkintansa, johon kaikki ortodoksit eivät samaistu.

Haluaako Suomen ortodoksinen kirkko olla aito yhteiskunnallinen toimija ja pyrkiä vastaamaan niihin arvokysymyksiin, joita nykyinen muuttuva maailma esittää? Nyt kirkko tuntuu ajautuvan äärikonservatiiviseen suuntaan, joka karkottaa liberaalimmat mielipiteet. Tätäkö kirkon piirissä todella halutaan?

On hienoa, että metropoliitta Ambrosius haluaa edistää ekumeniaa sekä kirkkojen välistä yhteyttä sekä pyrkii avoimuuteen myös ortodoksisen kirkon piirissä.

Eeva Pirkkala
ortodoksisen kirkon jäsen
Elina Gautier
ortodoksisesta kirkosta eronnut
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat