Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uspenskissa ylitettiin perinteisen ekumenian rajat

Mielipide
 
Isä Veikko Purmonen

Eino Kaikkonen arvioi kriittisesti mielipidesivun kirjoituksessaan (HS 5. 3.) arkkipiispa Leon kannanottoja (HS Kotimaa 3. 3.), jotka koskivat Helsingin piispan Irja Askolan osallistumista Uspenskin katedraalin jumalanpalvelukseen ja pappisvihkimykseen.

Kaikkosen mukaan arkkipiispa Leon tuomitseva lausunto on suoranainen uhka ortodoksisen kirkon "suvaitsevaisuudelle, ymmärtämykselle ja ekumeeniselle työlle".

Kaikkosen huoli on aiheeton. Maailmalla Suomi tunnetaan ekumenian "mallimaana". Myös arkkipiispa Leo on tukenut avointa ekumeenista yhteistyötä ja korostanut jopa eri uskontojen välisen dialogin tarpeellisuutta.

Uspenskin katedraalin tapahtumassa oli kysymys kuitenkin jostain muusta kuin myönteisestä avoimuudesta. Siinä selvästi ylitettiin perinteisesti hyväksytyt rajat. Tapahtumaan osallistuneiden piispojen on pitänyt tiedostaa tämä.

Ekumenia ei voi tarkoittaa sitä, että jokin kirkko tai uskonto luopuu omasta uskostaan ja perinteistään voidakseen rakentaa yhteyttä muihin kirkkoihin. Ekumenia päinvastoin edellyttää oman identiteetin, uskon ja perinteen vahvistamista. Vain siltä pohjalta voidaan rakentaa kestävää yhteyttä.

Ymmärrän täysin katedraalin kirkkokansan syvän järkytyksen ja voimakkaat protestit sen jouduttua seuraamaan ekumeenista näytelmää, johon heitä ei mitenkään ollut ennakkoon valmistettu.

Jo alakoulussa jokaiselle ortodoksilapselle on opetettu, että kaanonien mukaan alttariin saavat mennä vain ne, joilla on siellä jokin tehtävä. Naisten meneminen alttariin yksiselitteisesti kielletään.

Uskovan kansan ääntä kannattaa kuunnella kirkossa. Historiassa on lukuisia esimerkkejä siitä, miten hurskas kirkkokansa on ohjannut hairahtuneita pappeja ja piispoja oikealle tielle.

Isä Veikko Purmonen
emerituskirkkoherra, Helsingin ortodoksinen seurakunta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat