Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeustyön uskottavuus on vaakalaudalla

Mielipide
 
Tarmo Heikkilä

Eduskunta hyväksyi tiistaina 3. 3. vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn YK:n yleissopimuksen ja sen pöytäkirjan, jotka tulevat Suomessa voimaan vasta, kun sopimus ratifioidaan. Ratifioinnin esteenä on kuitenkin vielä itsemääräämisoikeutta koskevan lain päivittäminen, joka näyttää jäävän seuraavan hallituksen vastuulle.

Kansallisen lainsäädännön sorvaamista sopimuksen hengen mukaiseksi on voitu tehdä siitä lähtien, kun Suomi vuonna 2006 allekirjoitti sopimuksen. Sopimuksen ratifiointi siirtynee näillä näkymin siis jo neljännelle vaalikaudelle. Aikaa on ollut riittävästi.

Syynä ratifioimisen viivästymiseen ei siis voi olla mikään muu kuin se, ettei vammaisten oikeuksia pidetä Suomessa tärkeänä kysymyksenä juhlapuheista huolimatta. Poliittinen tahtotila vammaisten henkilöiden tasavertaisen aseman tunnustamiseksi puuttuu.

Sen lisäksi, että ratifioimisen viivästyminen on valitettava asia maamme vammaisten kansalaisten kannalta, se heikentää myös Suomen uskottavuutta maamme ulkopuolella. Suomi on viime vuosina pyrkinyt edistämään vammaisten henkilöiden oikeuksia kansainvälisillä foorumeilla sopimuksen hengen mukaisesti.

Vammaisten henkilöiden oikeudet on määritelty yhdeksi Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan painopisteistä. Tukea on lisätty myös kansalaisjärjestöjen toteuttamaan kehitysyhteistyöhön vammaisten aseman parantamiseksi. Vammaisten sopimuksen toimeenpanoa on vauhditettu muun muassa tukemalla YK:n pääsihteerin nimittämän, vammaisten asemaa ja oikeuksia edistävän erityisraportoijan työtä.

Kuinka Suomi tai sen tukemat tahot voivat vaatia muilta mailta sitoutumista sopimukseen, jos oman maamme tarvittava tahtotila sen vaatimien muutosten tekemiseksi puuttuu?

Suomi kantaa monien muiden mukana huolta kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vähenevästä merkityksestä kansainvälisen politiikan ohjenuorina ja YK:n kyvystä jatkaa maailmaa vakauttavana järjestelmänä. On epäjohdonmukaista nakertaa ihmisoikeussopimuksien kunnioitusta omalla huonolla esimerkillämme.

Suomen pyrkimykset ihmisoikeuksien ja erityisesti vammaisten oikeuksien edistämisessä maailmalla ovat valumassa hukkaan ratifioimisen viivästymisen aiheuttaman uskottavuusvajeen takia. Vammaisten oikeuksien sopimus on siksi viipymättä ratifioitava tämän hallituskauden aikana. Ratifioimalla sopimuksen voimme edistää vammaisten asemaa myös Suomen ulkopuolella.

Tarmo Heikkilä
ihmisoikeuksien asiantuntija
Suomen Lähetysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat