Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nollasopimus ei ole sopimus

Mielipide
 
Antti O. Tanskanen

Helsingin Sanomat (6. 3.) uutisoi Tilastokeskuksen julkistuksesta, jonka mukaan 83 000 palkansaajaa työskentelee nollasopimuksilla. Nollasopimuksissa työnantaja ei lupaa työntekijällä yhtäkään tuntia töitä. Työntekijä puolestaan sitoutuu tekemään työtä työnantajan sitä tarjotessa.

Käytännössä nollasopimuslaisten tehtävänä on päivystää palkatta ja odottaa hetkeä, jolloin töitä tarjotaan. Jos työntekijä ei pysty ottamaan töitä vastaan, on riskinä, ettei työnantaja tarjoa niitä enää tulevaisuudessa.

Nollasopimus ei täytä sopimuksen tunnusmerkkejä. Se sitoo vain työntekijää mutta ei työnantajaa. Toki on sellaisia ryhmiä, joiden elämäntilanteeseen nollasopimukset sopivat paremmin kuin joidenkin toisten. Opiskelijat mainitaan usein tällaisena ryhmänä. Epäselvää kuitenkin on, haluavatko opiskelijatkaan sitä, etteivät he voi lainkaan ennakoida elämäänsä.

Tilastokeskuksen julkistus osoittaa, että nollasopimusten käyttäminen on yleistä. Niiden käyttäminen tuottaa epävarmuutta suurelle joukolle työntekijöitä. Työntekijöiden asemaa kurjistavien nollasopimusten käyttäminen pitää lopettaa.

Antti O. Tanskanen
yhteiskuntapolitiikan dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat