Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella on pitkä matka tasa-arvoiseksi maaksi

Mielipide
 
Eeva Peltonen Ritva Kattelus

Tänään vietämme naistenpäivää ja 19. maaliskuuta Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Mitä tasa-arvo on ja miten se näkyy? Onko se sama palkka samasta tai samanarvoisesta työstä? Vilkaisu tilastoihin osoittaa, että naisen euro on 83 senttiä. Naisjohtajatkaan eivät yllä samaan palkkatasoon kuin miesjohtajat.

Onko tasa-arvoa tasan jaetut kotityöt, lastenhoito, renkaiden vaihto ja laitteiden viritykset? Tilastojen mukaan naiset tekevät kotona enemmän palkatonta työtä kuin miehet. Näkyykö tasa-arvo koulukirjoissa? Ei näy. Oppikirjoissa on edelleen hyvin perinteiset sukupuoliroolit.

Entä kalenteri? Minna Canth on ainoa suomalainen nainen, joka on päässyt kalenteriin omalla nimellään. Miehiä on kalenteriin mahtunut seitsemän. Luku on vieläkin suurempi, jos mukaan lasketaan apostolit ja kollektiiviset sotaan tai armeijaan liittyvät merkkipäivät.

Vanhemmuuden kulut maksaa yhä suurimmalta osaltaan äidin työnantaja, mikä heikentää nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla. Ikäsyrjintä työelämässä kohdistuu erityisesti yli viisikymppisiin naisiin. Miehet pitävät hallussaan hyvin palkattuja johtaja- ja hallituspaikkoja.

Vaikka Suomessa on paljon naisministereitä, puolueiden ja nuorisojärjestöjen puheenjohtajat ovat yleensä miehiä. Naiset äänestävät sekä miehiä että naisia, miehet yleensä vain miehiä. Naiset ovat alkaneet kouluttautua miesvaltaisiin ammatteihin, mutta naisvaltaisille matalapalkka-aloille ei yleensä hakeudu miehiä. Naiset lukevat sekä naisten että miesten kirjoittamia kirjoja, miehet yleensä vain miesten kirjoittamia. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä esimerkkejä on helppo löytää.

Suomella on vielä pitkä matka aidosti tasa-arvoiseksi maaksi, jossa molemmilla sukupuolilla on yhdenvertaiset oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet. Yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisten asenteisiin on pesiytynyt miehiä suosivia käytänteitä, joita emme edes huomaa, ellei joku tee niitä näkyviksi. Pienistä yksittäisistä asioista muodostuu yhdessä voimakas miesten hegemonia, ylivalta, jolle ei näy loppua vuosia kestäneestä tasa-arvotyöstä ja naisten korkeammasta koulutustasosta huolimatta. Miten Suomella on vielä nykyään varaa aliarvostaa naisten panosta yhteiskunnassa?

Monet puolueet ja ehdokkaat ovat ilmoittautuneet tasa-arvon kannattajiksi. Kokemuksesta tiedämme, että puheet ja lupaukset eivät aina muutu teoiksi. Naisten kannattaakin antaa äänensä harkiten tulevissa vaaleissa. Muutos on mahdollinen, kun valitsemme viisaasti.

Eeva Peltonen
hallituksen puheenjohtaja
Ritva Kattelus
toiminnanjohtaja
Suomen liike- ja virkanaisten liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat