Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markkinayhteiskunta lisää verotustarvetta

Mielipide
 
Satu Ojala

Matti Apusen pohdinta verotuksesta (HS Kolumni 3. 3.) antaa aiheen lisäykseen. Kansalaisethan maksavat veroina myös sen, mitä valtio on verotuloina menettänyt, kun elinkeinoelämä ja suuryritykset ovat lobanneet itselleen matalat veroprosentit sekä henkilökohtaisessa että yritysverotuksessa.

Samalla esimerkiksi se, että lääkärit voivat nostattaa hintaansa myymällä työtään yritysten kautta, on lisännyt koko palvelujärjestelmän hintaa ja verotustarvetta. Näin alkoi tapahtua 1990-luvun laman jälkeen, kun pääomatulot eriytettiin ansiotuloverotuksesta.

Myös väite julkisten palvelujen "tehottomuudesta" ansaitsee huomion. Tämä virhekäsitys on lyönyt täysin kritiikittä läpi.

Palvelumarkkinoilla tilaaja-tuottajamallit ja palvelusetelit ynnä muut luovat turhaa moniportaista hallintoa, ja valvonnan vaatimukset ovat kasvaneet. Palvelujärjestelmä on suurimman avun tarvitsijalle sekava. Inhimillisesti seuraukset ovat pahimmillaan kohtuuttomat. Nythän me jälleen huutokauppaamme heikkoja sille, kuka halvimmalla hoitaa, eikä takeita hoitopaikan säilymisestä uudessa kilpailutuksessa ole.

Julkinen, oma tuotanto on suomalaisissa ja ruotsalaisissa tutkimuksissa osoittautunut tehokkaimmaksi. Yhden luukun palveluilla taataan myös alueellinen tasa-arvo ja ote kuntalaisten ongelmiin. Kustannuskehitys on siten myös paremmin hallittavissa.

Julkisoikeuden professori Matti Tuomala tiivistää näitä perustavaa laatua olevia ongelmia artikkelissaan "Julkisrahoitteiset palvelut osana uudelleenjako- ja hyvinvointijärjestelmää" (saatavilla Palkansaajien tutkimuslaitoksen verkkosivuilta).

Päättäjiltä tai sellaisiksi mieliviltä tulisi edellyttää kauaskantoista näkemystä tulevaisuudestamme sekä järjestelmällistä perehtymistä tutkittuun tietoon. Varakkaat ja äänekkäät etujärjestöt eivät katso yhteiskunnan kokonaisetua eivätkä siten pitkällä aikavälillä edes omaa etuaan. Verotus, uudelleenjako ja julkiset palveluthan on aikanaan luotu turvaamaan kansalaisia markkinoiden väistämättömiltä haitoilta sekä tuottamaan työkykyistä työväkeä elinkeinoelämälle.

Satu Ojala
sosiaalipolitiikan tutkijatohtori
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat