Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-optiolla johdetaan äänestäjiä harhaan

Mielipide
 
Ted Rönnberg

Yhdeksi kuumaksi eduskuntavaaliaiheeksi on noussut Nato. Monet poliitikot mainitsevat usein sanan Nato-optio ymmärtämättä sen täyttä merkitystä tai käyttämällä sitä tietoisesti väärän mielikuvan rakentamiseksi. Nato-optiosta on kirjoitettu aikaisemminkin, ja asiantuntijat ovat nostaneet asiaa esille.

Jarno Limnéll käsittelee turvallistamista sotatieteellisessä väitöskirjassaan Suomen uhkakuvapolitiikka 2000-luvun alussa. Turvallistaminen tarkoittaa käytännössä jonkin asian tuomista tuvallisuuskeskustelun piiriin. Politiikassa turvallistamisen avulla voidaan luoda mielikuvia, joita sitten käytetään oman agendan ajamiseen.

Nato-keskustelu on tästä malliesimerkki. Optio-sanaa käyttävät sellaiset poliitikot, jotka eivät halua harkita liittymistä sotilasliittoon mutta jotka eivät myöskään halua säikyttää Nato-myönteisiä kannattajia. Optio-sanaa käyttämällä nämä poliitikot pyrkivät luomaan mielikuvan, että Suomi voisi liittyä Natoon ihan milloin vain meille itselle sopii parhaiten.

Kirjassa Nato ja Suomi Juha-Antero Puistola ja Jyrki Karvinen painottavat, ettei Nato ota uusia jäseniä kriisitilanteessa. Jäsenyyttä harkitseva maa ei myöskään voi lähteä siitä, että se voisi liittyä sotilasliittoon haluamallaan hetkellä. Juuri tämä on se mielikuva, jota poliitikot pyrkivät luomaan turvallistamalla optio-termiä ja tämä on turvallisuuspoliittisesti vaarallista.

Nato-jäsenyyttä vastustavien poliitikkojen pitäisi kantaa turvallisuuspoliittista vastuuta turvallistaessaan Natoa. Heidän tulisi ilmaista selvästi kielteinen kantansa ja perustella se turvallisuuspoliittisilla teorioilla.

Harva Natoa vastustava poliitikko kuitenkaan kykenee tähän, vaan sen sijaan he käyttävät Nato-optiota poliittisena pelikorttina. Mitä Nato-optio sitten oikeasti tarkoittaa? Sitä, että Suomi on politiikan, kaluston ja koulutuksen puolesta Nato-kelpoinen ja ettei jäsenhakemukselle ole mitään suurempaa estettä. Liittyminen jäseneksi kestäisi kuitenkin muutaman vuoden, turvallisuuspoliittisesta tilanteesta riippuen.

Ottamatta sen enempää kantaa siihen, minkälaista turvallisuutta Nato-jäsenyys meille tarjoaisi, haluan tuoda esiin, että niin kuin elämässä ylipäätänsä, sijoitus on tehtävä ajoissa, jos haluaa päästä osingoille. Kuten puolustusministeri Carl Haglundkin (r) on sanonut, palovakuutusta ei voi hankkia, kun talo on jo on tulessa.

Tämä ei sinänsä ole uusi keskustelu. Asian ydin on kuitenkin se, että äänestäjää johdetaan tämänhetkisessä keskustelussa harhaan käyttämällä väärin optio-sanaa. Siitä toivoisi äänestäjien olevan tietoisia.

Ted Rönnberg
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat