Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha-automaattien yhteys peliongelmiin on selvä

Mielipide
 
Antti Murto

Jari Elo Raha-automaattiyhdistyksestä kirjoitti (HS Mielipide 5. 3.), että Suomen peliautomaattien tarjonta julkisissa tiloissa ei näy peliongelmien määrässä. On syytä avata raha-automaattipelaamisen ja rahapeliongelmien välistä yhteyttä.

Raha-automaattien säännöllinen pelaaminen vaikuttaa merkittävästi peliongelmiin. Suomalaisten rahapelaaminen 2011 -tutkimuksen mukaan rahapeliautomaatteja viikoittain pelaavista 18 prosenttia on ongelmapelaajia. Pelaamisen tiheyden lisääntyessä riski ongelmiin kasvaa: useita kertoja viikossa pelaavista 26 prosenttia ja päivittäin tai lähes päivittäin pelaavista 40 prosenttia on ongelmapelaajia. Raha-automaattien 700 miljoonan euron vuosituotoista vähintään 80 prosenttia tulee aktiivipelaajilta.

Vaikka pelimuodot ja ihmisten pelaamistavat monipuolistuvat, raha-automaattipelaamisen merkitys Suomen kokonaishaittatilanteelle on aivan keskeinen. Suomessa on arvioiden mukaan noin 110 000 ongelmapelaajaa. Puolet heistä on aktiivisia raha-automaattipelaajia. Raha-automaatit tuottavat uutta ongelmapelaamista ja vetävät puoleensa jo olemassa olevaa riippuvuuskäyttäytymistä.

Raha-automaattipelaamista koskeva tutkimustieto on karua luettavaa ja haittoja vähentäviin toimenpiteisiin on ryhdytty useissa maissa. Raha-automaatteja joko keskitetään pelisaleihin tai niihin asetetaan sähköinen rekisterijärjestelmä. Suomen mallia vastaavaa jakelupolitiikkaa ei ole missään muualla.

Suomella on tulevaisuudessa painetta tarkistaa pelitarjontaansa suhteessa rahapelipolitiikan keskeiseen tavoitteeseen, haittojen ehkäisyyn. Suomi ja rahapeliautomaatit ovat malliesimerkki asetelmasta, jossa on kehittynyt poikkeuksellisen suuri fiskaalinen paino sellaiseen pelimuotoon, johon liittyy huomattavasti haittoja.

Uhkana on, että haittojen ehkäisyyn sitoutunut politiikka ei pysty johdonmukaisuuteen taloudellisen hyödyn edessä. Suomen tilannetta on mutkistanut erityisesti edunsaajien – sosiaali- ja terveysalan järjestöjen sekä veteraanien – kohtalonyhteys raha-automaattien tuottoihin.

Antti Murto
erikoissuunnittelija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat