Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

It-alan kilpailukyky pitää varmistaa vastedeskin

Mielipide
 
Jukka Viitasaari Rasmus Roiha

Eri puolueiden vaaliohjelmat ovat tunnistaneet koko Suomen kannalta tärkeän tavoitteen: yritysten kasvun tukemisen sekä työllistämismahdollisuuksien parantamisen. Yksi tärkeä kasvun tekijä – yrityksen kyky hyödyntää immateriaalioikeuksia kaupallisesti – on nyt kuitenkin uhattuna.

Julkishallinnon yleisiä it-hankintoja koskevia sopimusehtoja (JIT-ehdot) ollaan parhaillaan uudistamassa. Ehtoihin on kaavailtu immateriaalioikeuksien siirtämistä yrityksiltä julkishallinnolle vastoin ehtoja valmistelleen työryhmän ehdotusta, vallitsevaa markkinakäytäntöä ja jopa julkishallinnon yleisiä sopimusehtoja.

Tähän asti it-yritykset ovat voineet hyödyntää kehittämiään malleja, menetelmiä, dokumentteja ja ohjelmistoja lisensoimalla ja myymällä niitä useille eri asiakkaille. Nämä liiketoiminnan aineettomat raaka-aineet ovat ainakin osin syntyneet it-yrityksen oman työn tuloksena, vaikkakin sopimuksellisesti usein osana toimeksiantoja.

Aiemmin valtiovarainministeriön linjauksena on ollut, että riittävän laajat käyttö-, muokkaus- ja siirto-oikeudet julkishallinnon toiminnan tarpeisiin tulee varmistaa huomioiden mahdolliset julkishallinnossa tapahtuvat rakennemuutokset. Immateriaalioikeudet eivät kuitenkaan ole siirtyneet.

Jos julkishallinto vastedes vaatii itselleen kaikki immateriaalioikeudet – ja siten käytännössä myös kaupalliset hyödyntämisoikeudet it-palveluiden työn tuloksiin – vie se yrityksiltä pois merkittävän mahdollisuuden tuottavuuden parantamiseen, toimialariippumattomien ratkaisujen luomiseen sekä niiden kansainväliseen kaupallistamiseen.

Julkinen sektori tuskin hyödyntää työn tuloksiin liittyviä oikeuksia kaupallisesti, eli Suomi menettäisi tämän mahdollisuuden kokonaan. Julkishallinnolle muutos tietäisi it-palveluista maksetun hinnan ja laaturiskin nousua, kun it-yritykset joutuisivat tarjoamaan kilpailutuskohtaisia ratkaisuja tai hinnoittelemaan riskin. Lisäksi menetettäisiin mahdollisuus julkishallinnon välttämättömään tuottavuuden parantamiseen.

Erityisen rankasti oikeuksien menetys iskisi ohjelmistoteollisuuden pk-yrityksiin. Tähän meillä ei ole varaa. Suomelle on elintärkeää, että yritykset voivat kehittää ja saada aikaiseksi ohjelmistopuolen vientituotteita. Nämä tuovat vientieuroja, joita tarvitaan hyvinvointipalvelujen ylläpitämiseen.

Suomen täytyy vastedeskin varmistaa it-alan kilpailukyky sekä turvata samalla julkishallinnolle parhaiden ratkaisujen toimittaminen. Yritysten pitää pystyä kasvun ja työpaikkojen luomisessa hyödyntämään omaa osaamistaan ja immateriaalioikeuksin suojattuja ratkaisuja.

Toivomme, että asiaan suhtaudutaan vakavasti ja se otetaan huomioon julkishallinnossa vahvasti ohjaavien ja velvoittavien normien valmistelutyössä. Toiveeseen yhtyvät muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto EK, FiCom ry, Digile Oy, Keskuskauppakamari ja Tivia ry.

Jukka Viitasaari
johtaja, Teknologiateollisuus
Rasmus Roiha
toimitusjohtaja, Ohjelmistoyrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat