Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunta on halpa tapa edistää iäkkäiden terveyttä

Mielipide
 
Elina Karvinen

Liikkumattomuus on maailmanlaajuisesti lihavuuteen ja tupakointiin rinnastettava kansanterveydellinen ongelma.

Kuntatalouden heikkeneminen ja iäkkäiden laitoshoidon vähentäminen luovat tarvetta löytää kustannustehokkaita keinoja turvata iäkkäiden toimintakykyinen ja itsenäinen asuminen kotona.

Fyysinen aktiivisuus on ikäihmiselle mieluisa, tutkitusti pätevä ja taloudellisesti edullinen keino ylläpitää omaa terveyttä, toiminta- ja liikkumiskykyä sekä mielen hyvinvointia ja muistia.

Vanhusvoittoisissa Voimaa vanhuuteen -ohjelman 38 kunnassa on viidessä vuodessa kaksinkertaistettu kotona asuvien, toimintakyvyiltään heikentyneiden yli 75-vuotiaiden ohjattu liikuntatoiminta, voima- ja tasapainoharjoittelu sekä ulkoilu.

Tuloksellinen työ perustuu poikkisektoriseen yhteistyöhön, jossa liian vähän liikkuvien ikäihmisten liikuntapalveluketjua koordinoidaan ja suunnitellaan sosiaali- ja terveystoimen, liikuntatoimen sekä paikallisten järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Tätä tuloksellista, sektoreita yhdistävää toimintatapaa ja työnteon mallia halutaan levittää Ikäihmisten liikunnan kansallisen toimenpideohjelman myötä myös muihin kuntiin.

Uuden toimintatavan avulla saadaan kannustettua liikunnan pariin ne ikäihmiset, jotka arastelevat liikuntaa ja joilla on usein vähän koulutusta. On arvioitu, että jos koko iäkkään väestön toimintakyky vastaisi parhaimmin koulutettujen tasoa, vähenisivät hoito- ja hoivakulut peräti puolella.

Ikäihmisten ennaltaehkäisevään terveysliikuntaan on panostettava juuri nyt, kun iäkkäiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti.

Liikunta on toimiva, kustannustehokas ja ihmisläheinen keino tukea ikäihmisten toimintakykyä ja itsenäistä asumista kotona.

Elina Karvinen
ohjelmajohtaja
Ikäinstituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat