Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn ja perheen yhteensovittaminen toimivaksi

Mielipide
 
Salla Toppinen-Tanner Liisa Hakala

Pekka Seppänen osui kolumnissaan (HS Ura & työ 8. 3.) osittain naulan kantaan muistuttaessaan, että työn ja perheen yhteensovittamisen keskustelun ulkopuolelle jäävät usein ne ryhmät, jotka ovat vailla joko työelämää tai perhe-elämää tai molempia.

Kun julkisuudessa puhutaan työn ja perheen yhteensovittamisesta, tarkoitetaan yleensä pienten lasten kanssa eläviä kahden vanhemman perheitä, jotka toki muodostavat enemmistön työelämän ja hoivan yhteensovittamisen ryhmistä.

Kuitenkin työelämään osallistuu monia sellaisiakin ryhmiä, joilla työn ja perheen yhteensovittaminen on erityisen haasteellista. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien perheiden tai yksinhuoltajien työssä käynnissä on haasteita. Tämän osoittavat yksinhuoltajien suuret työttömyysluvut.

Myös erityislasten vanhemmat ja mielenterveyspotilaiden omaiset puhuvat "oikeudesta työhön", sillä kokoaikatyötä ei aina voi tehdä. Läheistään, usein ikääntyvää vanhempaa tai puolison vanhempaa tai omaa sairasta puolisoa hoitavien, työntekijöiden jaksaminen on koetuksella.

Samoin kuin fyysisen työkyvyn ylläpitoon jo nyt kiinnitetään huomiota, pitäisi panostaa entistä enemmän myös henkiseen ja sosiaaliseen työkykyyn. Työpaikan mahdollisuudet vaikuttaa siihen ovat jo hyvät, ja kaikki keinot pitäisi saada käyttöön: työaikajärjestelyt ja yksilölliset joustot, osa-aikatyö, etätyö, hyvä työvuorosuunnittelu ja niin edelleen.

Kaikilla ihmisillä on koko työuran ajan vaihtelevia tarpeita sovittaa työtä ja muuta elämää sekä omaa terveydentilaa yhteen. Tutkimukset osoittavat selvästi, että työn ja perheen yhteensovittamisen tukeminen kannattaa ja siitä hyötyvät sekä työntekijä että työnantaja.

Se, millaista työelämä on, vaikuttaa myös työelämää laajemmin. Työntekijältä, joka voi työssään hyvin, liikenee energiaa myös läheisistä huolehtimiseen. Vanhempien työelämäkokemukset heijastuvat myös heidän lapsiinsa ja vaikuttavat muun muassa lasten itsetuntoon ja siten heidän tuleviin työelämävalmiuksiinsa.

Salla Toppinen-Tanner
tiimipäällikkö
Työ ja perhe-elämä -ohjelma
Työterveyslaitos
Liisa Hakala
johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat