Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emme voi katsoa muita ylhäältä alaspäin

Mielipide
 
Heikki Huttunen

Ekumenia edellyttää oman identiteetin, uskon ja perinteen vahvistamista, kuten isä Veikko Purmonen muistutti (HS Mielipide 7. 3.). Toisaalta ekumeeninen näkökulma saattaa myös auttaa näkemään, mikä omassa traditiossa on olennaista ja mikä toissijaista.

Ekumenian tavoin ortodoksinen kristinusko on liikettä, joka haastaa hengelliseen kasvuun. Ortodokseina olemme matkalla, emme vielä perillä. Emme ole totuuden omistajia emmekä voi katsoa muita ylhäältä alaspäin. Meillä ei ole valmista pakettia, jossa on oikeat vastaukset oikeisiin kysymyksiin.

Ortodoksien tärkeä haaste on tunnistaa pyhä traditio koristeellisten perinteiden keskeltä ja erottaa se eri aikakausien painolasteista. Eräs alue, josta ortodoksiteologit ovat keskustelleet jo pitään, on naisen asema kirkossa. Ortodoksinen usko ei opeta naisen rituaalista epäpuhtautta, joka esimerkiksi estäisi naishenkilöä astumasta pyhään paikkaan. Sellainen uskomus voi kyllä esiintyä kirkollisen elämän liepeillä, mutta ei kuulu siihen ilosanomaan, jota kirkon pitää julistaa.

Kasvu ortodoksisessa uskossa ja identiteetissä avaa silmät tunnistamaan toisetkin Kristuksen opetuslapset ja tekee mahdolliseksi ystävyyden kaikkien kanssa.

Heikki Huttunen
ortodoksinen pappi, pääsihteeri Suomen Ekumeeninen Neuvosto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat