Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokakasvatus osaksi opetussuunnitelmia

Mielipide
 
Marjaana Manninen Anna-Leena Miettinen

Päiväkotiruokailu ja ruoan laatu mietityttävät vanhempia (HS Kaupunki 9. 3.).

Myös koulussa ruokailu on tärkeä kasvatustilanne. Vuodenvaihteessa julkaistiin uudet esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Ruokakasvatus on kirjattu niihin huomattavasti aiempaa suurempana kokonaisuutena. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun koulut elokuussa 2016 siirtyvät uusiin opetussuunnitelmiin, ruokakasvatuksen tulisi näkyä sekä oppitunneilla että koulun toimintakulttuurissa.

Ruokaa voidaan tarkastella ainakin terveydellisestä, taloudellisesta, ekologisesta, eettisestä, kulttuurisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta.

Matematiikan tunnilla voidaan laskea ruoan kulkemaa reittiä ja historian tunnilla perehtyä menneiden vuosisatojen arkeen. Koulussa voidaan vaikkapa sadonkorjuuaiheisen teemaviikon puitteissa pohtia yrittäjyyttä, ilmastoa ja ruokahävikkiä. Teemaviikon huipentaa yhteinen juhla-ateria.

Paikallinen opetussuunnitelmatyö on käynnissä. Työn tekijöiden vastuulla on määritellä se, miten ruokakasvatus suunnitelmiin kirjataan. Nyt ratkaistaan, mitä tulevat koululaiset ruoasta ja ruoan kautta oppivat. Tässä on niin rehtoreille, opettajille, huoltajille kuin oppilaillekin mainio paikka osoittaa arvostusta ruoan merkityksille.

Marjaana Manninen
opetusneuvos, Opetushallitus
Anna-Leena Miettinen
yksikön päällikkö, ruokaosasto
maa- ja metsätalousministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat