Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakiesitys uhkaa aikuisten lukiokoulutusta

Mielipide
 
Ilppo Salonen Erja Vihervaara

Olemme seuranneet pelonsekaisin tuntein lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten rahoitusta koskevan lakiesityksen valmistelutyötä. Eduskunnalle joulukuun alussa jätetty rahoituslakiesitys on nyt läpäissyt sivistysvaliokunnan – opposition eriävien mielipiteiden saattelemana. Lakiehdotuksesta päätetään eduskunnan suuressa salissa tämän viikon aikana.

Vaikka esitetty rahoitusjärjestelmä sopii valtaosalle lukiokoulutuksen järjestäjistä, se on tuhoisa aikuislukioille järjestelmän suoritusperusteisuuden vuoksi. Toteutuessaan laki muuttaa aikuisten lukiokoulutuksen rahoitusta todella merkittävästi ja pakottanee suuren osan aikuislukioista sulkemaan ovensa.

Rahoitus vähenee aikuisopiskelijoilla, koska he eivät usein pysty valmistumaan yhtä nopeasti kuin nuorisolukioiden opiskelijat. Tämä johtuu muun muassa oppimisvaikeuksista, haastavasta elämäntilanteesta tai työssäkäynnistä, sillä opintoihin aikuislukioissa ei voi saada opintotukea. Esitetty rahoitusmalli asettaa aikuiset kuitenkin samalle viivalle nuorisolukioiden opiskelijoiden kanssa.

Suomessa on OECD-maiden tehokkain lukiojärjestelmä. Vain neljä prosenttia kaikista opiskelijoista keskeyttää opintonsa, ja valtaosa sijoittuu varsin hyvin jatko-opintoihin.

Siksi on käsittämätöntä, että tehostamiseen pyritään ottamalla käyttöön rahoitusmalli, jossa säästöt syntyvät juuri vaikeimmassa asemassa olevien opiskelijoiden kustannuksella: mallin sanktiot kohdistuvat pääosin niihin, joiden opinnot etenevät hitaasti tai ovat vaarassa keskeytyä.

Kansakunnallamme ei ole varaa päästää aikuisia lukio-opiskelijoitamme syrjäytymään. Se tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin riittävän tuen varmistavan rahoituksen myöntäminen heidän koulutuksensa järjestämiseen.

On väärin, jos ovet jatko-opintoihin sulkeutuvat tämän lain hyväksymisen seurauksena niiltä aikuisilta, joiden arvosanat ja osaaminen eivät nuorisolukion jäljiltä riitä jatkoon.

Missä on koulutuspoliittinen tasa-arvo näiden opiskelijoiden osalta? Kuka heille järjestää täydentävät yleissivistävät opinnot, jos aikuislukioita ei enää ole?

Aikuisten lukiokoulutuksen rahoituksen osalta lakiesitys tuottaa vain huonoja seuraamuksia, jotka on vielä mahdollista välttää.

Ilppo Salonen
puheenjohtaja, emeritus
Aikuislukioiden rehtorit

Erja Vihervaara
puheenjohtaja, emerita
Iltakoulujen liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat