Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pois heitetyn ruoan turvallisuutta ei voida taata

Mielipide
 
Anna Salminen

Nimimerkki Ruokaa vailla kysyi (HS Mielipide 9. 3.), miksi ruokakaupat haluavat estää dyykkaamisen.

Taustalla ovat elintarviketurvallisuuden varmistaminen ja sitä ohjaavat lait ja muut säännökset. Ruokakauppojen jäteastioihin päätyvät myynnistä poistuneet tuotteet, jotka eivät ole enää turvallisia syötäviksi. Ne ovat voineet pudota lattialle, niiden pakkaukset ovat saattaneet rikkoontua tai tuotteet ovat muuten saastuneet. Lisäksi niiden kylmäketju on voinut katketa, jolloin ne ovat terveydelle vaarallisia.

Vaikka jäteastioissa olevat elintarvikkeet voivat siis näyttää syötäviltä ja elintarvikekelpoisilta, niiden turvallisuutta ei voida taata. On myös otettava huomioon, että mahdollinen terveyshaitta voi ilmetä vasta myöhemmin. Tästä syystä myymälöiden tulisi estää elintarvikkeiden hakeminen jäteastioista.

Lisäksi jäteastioiden penkomisesta saattaa aiheutua epäsiisteyttä, likaantumista tai muuta hygieenistä haittaa, joka on vastoin jätesäädöksiä.

Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle tärkeä tavoite. Tuotteet, joita ei voi enää myydä esimerkiksi viimeisen käyttöpäivän ylittymisen vuoksi, pyritään lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen. Yrityksillä on myös toimivat käytännöt ruoan lahjoittamiseen. Tyypillisesti lahjoitukset tehdään hyväntekeväisyysjärjestöjen tai seurakuntien kautta, jotka organisoivat vastuullisesti ruoan jakamista eteenpäin.

Viime vuosina kauppa on lisännyt elintarvikkeiden luovuttamista hyväntekeväisyyteen. Tätä on helpottanut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuonna 2013 uusima ruoka-apuohje, joka selkeytti kaupan ja ruoka-avun vastaanottajan vastuita toiminnassa.

Anna Salminen
elintarvikeasiantuntija
Päivittäistavarakauppa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat